Hlavní obsah

Sněhový příval komplikuje život na horách

PRAHA

Na většině území ČR v sobotu ráno sněžilo. Silnice první třídy a dálnice jsou sjízdné, i když po chemickém posypu vlhké či mokré, a v některých oblastech je také třeba počítat se zbytky rozbředlého sněhu. Velmi komplikovaná situace je v Krkonoších, v Jizerských Horách a v Krušných Horách. Silnice E 65 do Harrachova zažila kvůli přílivu turistů kolaps.

Foto: Jaroslav Kreisinger

Betlémské světlo v Rokycanech

Článek

Nárazy větru o síle kolem 100 kilometrů v hodině nedovolily v Rokytnici nad Jizerou spustit čtyřsedačkovou lanovku na Lysou horu. Kvůli silnému větru stála lanovka již v pátek. Horská služba dnes varuje před túrami na hřebeny Krkonoš a Jizerských hor, bičovanými vánicí.

V Jizerských horách jezdí navzdory větru čtyřsedačková lanovka na Špičáku, horská služba však nedoporučuje běžkařům pohyb po hřebenech. 

Již v pátek vyhlásili třetí stupeň lavinového nebezpečí pracovníci horské služby v Jeseníkách. Sesuv lavin hrozí v pěti lokalitách - v oblasti Velkého a Malého Kotle, Červené hory, Kralického Sněžníku, Kamzičníku a Jeleního žlebu. Záchranáři však upozorňují na to, že pokud budou lidé dodržovat turistické trasy, nebezpečí jim nehrozí. "Je to na místech, která nejsou pro turisty přístupná," dodal Řeha.

Kolaps na E 65

Doprava v sobotu totálně zkolabovala na mezinárodní silnici E 65 mezi Jabloncem nad Nisou a Harrachovem. Kolona aut, která se občas dala do pohybu se táhla přibližně patnáct kilometrů od Jablonce po Kořenov. Cesta z Jablonce do Kořenova se tak namísto slabé půlhodiny počítala na dlouhé hodiny.

Kolaps způsobily kamióny uvízlé v kořenovském kopci, kde vozovku pokrývala slabá vrstva rozbředlého sněhu. "Stojím tady pomalu dvě hodiny. Nelze říci nic jiného než hrůza. Nevím proč se tomu nedá nějak předejít, když se to vzhledem ke střídání turnusů na horách a německým prázdninám dalo čekat," láteřil jeden z řidičů. Policie se sice na některých místech snažila dopravu regulovat, ovšem přílišný efekt to nepřineslo.

"Kolem 16:00 byl zablokovaný kopec pod Kořenovem znovu průjezdný," informoval dispečer správy silnic Libereckého kraje Pavel Stöckel. Podobná situace nastala v poledne na E 65 také v opačném směru od Kořenova k Jablonci. Kopec v Kořenově sjížděl opatrný německý řidič doslova krokem, ačkoliv povrch vozovky bez problémů dovoloval padesátikilometrovou rychlost. Ostatní Němci kolegu disciplinovaně následovali, načež se vytvořila kolona, která se roztrhla teprve v šest kilometrů vzdáleném Tanvaldu.

Sníh na Klínovci zastavil dopravu

Karlovarském kraji ráno hustě sněžilo a kvůli silnému větru a závějím uzavřeli silničáři cestu z Božího Daru na Klínovec. Boží Dar je od Karlových Varů přístupný, ovšem řidiči by neměli vyjet bez sněhových řetězů. Ostatní úseky silnic v kraji jsou sjízdné, ve vyšších polohách ale s maximální opatrností.

Na území Plzeňského kraje po celou noc sněžilo a silničáři museli nasadit k údržbě vozovek veškerou techniku. Nejsložitější situace byla na Klatovsku a v horských oblastech Šumavy. Všechny úseky silnic jsou nyní sjízdné, mnohé z nich ale jen se zvýšenou opatrností. Leží na nich buď vrstva sněhu navátého větrem, nebo rozbředlého po chemickém posypu.

Na Vysočině jsou všechny silnice po ránu sjízdné. Na celém území kraje se objevují sněhové přeháňky, vane vítr o rychlosti kolem 30 kilometrů v hodině, v nárazech může dosahovat i dvojnásobné rychlosti. Na některých úsecích se proto začínají tvořit sněhové jazyky.

Jihočeské silnice jsou sjízdné, na Českokrumlovsku a Prachaticku však musejí řidiči počítat se sněžením. Na celém území kraje také hrozí nebezpečí místních námraz.

Sněhová nadílka v Beskydech a silný vítr v Jeseníkách dělají problémy řidičům na severní Moravě. Proto musí být řidiči při víkendových cestách do hor maximálně opatrní, samozřejmou výbavou by měly být sněhové řetězy. Ve vyšších partiích Beskyd napadlo v noci podle silničářů kolem deseti centimetrů sněhu, někde i více. V terénu je veškerá dostupná technika. "Všechny cesty jsou průjezdné, na horách se zvýšenou opatrností," řekl dispečer správy silnic z Frýdku- Místku.

Jízdu se zvýšenou opatrností doporučují silničáři i v Olomouckém kraji. Na většině míst regionu sněží. Nejvíce práce mají silničáři na Šumpersku a Jesenicku. Silnice udržují sjízdné s vypětím všech sil.

Sjízdnost silnic na východě Čech také zkomplikoval sníh. V některých oblastech Krkonoš a Orlických hor je ho až 30 centimetrů, ale v menším množství padá také v nižších oblastech, i na hlavních silničních tazích.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám