Hlavní obsah

Sněhové jazyky a občasné náledí trápí jižní Čechy a Vysočinu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Teploty nad nulou ve většině oblastí republiky snížily nebezpečí problémů se sjízdností silnic. Potíže jsou na Vysočině a v Jihočeském hraji, kde se silničáři nezastavili.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Sypač na dálnici D1. Ilustrační foto

Článek

„Jezdily skoro všechny sypače, nejhorší situace byla na okrese Jindřichův Hradec, kde napadlo zhruba 25 centimetrů sněhu. Místy se tvoří sněhové jazyky, i na Lipensku a Prachaticku. Kolem Kamenice nad Lipou a Nové Včelnice jsou hlášené nějaké popadané stromy,” řekla dispečerka Správy a údržby silnic Jihočeského kraje Hana Vykouková.

Podle meteorologů se může ráno místy ojediněle objevit náledí nebo zmrazky. Přes den bude oblačno až zataženo, nejvyšší denní teploty dva až pět stupňů nad nulou, v 1000 metrech na horách kolem jednoho stupně nad nulou.

I na Vysočině hrozí na některých silnicích náledí. Přes noc a ráno vyjeli silničáři se 164 sypači a se šesti traktory s radlicemi. Silnice jsou sjízdné se zvýšenou opatrností, řekl dispečer Krajské správy a údržby silnic Vysočina Aleš Hubený. „Vozovky máme ošetřené, jedničky jsou po chemickém ošetření mokré, na dvojkách a trojkách je ujetá vrstva sněhu krytá posypem. Trochu do toho napršelo, někde se může vyskytnout náledí, ve vyšších polohách chumelilo,” upřesnil dispečer. Podle meteorologů bude místy mrholit a hrozí námraza.

Na zbytky rozbředlého sněhu nebo ujetý sníh si ráno musejí dát pozor řidiči v Olomouckém kraji. Všechny silnice jsou sjízdné se zvýšenou opatrností, vyplývá z informací Ředitelství silnic a dálnic ČR. Hlavní silniční tahy jsou v Olomouckém kraji ráno zpravidla holé a mokré, rozbředlý sníh je na silnicích zejména v horských okresech Jeseník a Šumperk či severní části Olomoucka. Vrstva ujetého sněhu s posypem pokrývá méně důležité cesty ve vyšších polohách.

Silnice ve Zlínském kraji v neděli ráno kvůli sněhovým přeháňkám místy pokrývá rozbředlý sníh. Řidiči by měli jezdit se zvýšenou opatrností. Ve vyšších polohách kraje je na méně důležitých cestách vrstva ujetého sněhu s posypem, vyplývá z informací Ředitelství silnic a dálnic ČR.

S rozbředlým sněhem musí ráno počítat řidiči na Zlínsku, Vsetínsku, Kroměřížsku i Uherskohradišťsku. Hlavní silniční tahy jsou zpravidla holé a mokré, rozbředlý sníh pokrývá silnice 2. a 3. třídy. Na Vsetínsku je na inertně udržovaných silnicích vrstva ujetého sněhu s posypem

Reklama

Výběr článků

Načítám