Hlavní obsah

Sněhová kalamita komplikuje dopravu na severu země

ČR

Přívaly sněhu a silný vítr v úterý ráno zkomplikovaly dopravu zejména na severu České republiky. Problémy jsou zejména v Krušných horách, kde průjezd k hraničním přechodům blokují kamióny. Podobná situace je i v mnoha kopcích na Jablonecku a Semilsku, kde uvízla také osobní auta se špatnou zimní výbavou.

Foto: Josef Zajíc

Ostrava 9.2.2018 Olympijský festival v Ostravě byl zahájen. Pásku přestřihli: zleva: V. Cigánek, T. Macura, I. Vondák, O. Svojanovský a S. Folwarcny.

Článek

Uzavřena je cesta k česko-německému přechodu Hora Svatého Šebestiána na Chomutovsku, řidiči se z české strany nedostanou na přechod Moldava na Teplicku a pro nákladní automobily je uzavřen Cínovec na Teplicku. Na vozovkách se tvoří sněhové jazyky. Na Ústecku je neprůjezdná cesta z Krásného Lesa do Petrovic a z Telnice do Nakléřova. Na Chomutovsku nelze projet silnicí z Výsluní do Rusové, kamión zablokoval cestu z Hrobu na Moldavu na Teplicku.

Silničáři a policisté varují řidiče, aby při cestě do hor měli připraveny sněhové řetězy. V terénu mají silničáři veškerou techniku. Upozorňují, že silnice III. tříd se jim podaří zcela vyčistit zřejmě až odpoledne.

Pozor na závěje

Kolem páté hodiny ráno v Libereckém kraji začala silná sněhová přeháňka a během dvou hodin na některých místech Krkonoš a Jizerských hor připadlo téměř deset centimetrů těžkého mokrého sněhu. "Na řadě vozovek leží ujeté zmrzlé vrstvy sněhu ještě z pondělí a pokrývá je nový sníh z dneška. Řidičům doporučujeme velkou opatrnost," řekl ČTK provozní náměstek Krajské správy silnic Libereckého kraje Jiří Daníček.

Během noci vítr zavál silnici třetí třídy z Anenské Studánky do Helvíkova na Ústeckoorlicku. "Pracuje tam sněhová fréza. Předpokládáme, že silnice bude otevřena během dopoledne," řekl ČTK inspektor krajské správy silnic Marian Cvrkal. Od středních poloh se na silnicích místy tvoří sněhové jazyky.

Silnice prvních tříd jsou podle silničářů převážně holé a mokré, místy se zbytky rozbředlého sněhu. V nejvyšších polohách Ústeckoorlicka leží na silnicích ujetá vrstva sněhu. Do úseku mezi Jablonným nad Orlicí, Suchým Vrchem a Červenou Vodou by neměly vjíždět kamiony bez sněhových řetězů.

V Beskydech napadlo 20 cm sněhu

Obtížně sjízdná je pro kamióny silnice z Volar do Nové Pece na Prachaticku v Jihočeském kraji. Z Kubovy Hutě na hraniční přechod Strážný a v okolí Perneku by řidiči nákladních aut neměli jezdit bez sněhových řetězů. Teploty v kraji se pohybují od minus jednoho do plus dvou stupňů. Na celém území je zataženo, vane slabý severozápadní vítr. Místy se vyskytují sněhové jazyky.

Na většině území Moravskoslezského kraje v noci sněžilo. V Beskydech napadlo více než 20 centimetrů sněhu, v Jeseníkách kolem deseti centimetrů. Všechny silnice jsou podle silničářů sjízdné, v horských oblastech ale jen se zvýšenou opatrností. V nižších polohách mohou vozovky během dne namrzat.

Největší problémy budou mít řidiči v okolí Pradědu. "Silnici z Hvězdy na Ovčárnu věnujeme zvýšenou pozornost, ale kvůli větru a sněžení se nám nedaří udržet ji v ideálním stavu. Měly by na ni vyjíždět jen auta se sněhovými řetězy," řekl ČTK dispečer bruntálských silničářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám