Hlavní obsah

Snad budou ženy rozumné a češtinu nezničí, říká jazykovědec Oliva

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

S velkou nevolí přijal někdejší dlouholetý ředitel Ústavu pro jazyk český Akademie věd (ÚJČ) Karel Oliva středeční rozhodnutí Sněmovny, která v novele o matrikách umožnila všem Češkám, aby požádaly o úřední zapsání svého příjmení v mužské, tedy nepřechýlené podobě. Dosud měly možnost žádat o oficiální uvádění příjmení bez přípony -ová jen cizinky, české občanky s trvalým pobytem v cizině nebo ženy, jejichž manžel je cizinec.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Někdejší ředitel Ústavu pro jazyk český Akademie věd Karel Oliva

Článek

Pane Olivo, co na středeční rozhodnutí Sněmovny říkáte?

Je to samozřejmě velmi špatné rozhodnutí, jazyková fakta mluví zcela proti němu. Možná to přeženu, protože mám kvůli svému působení v Ústavu pro jazyk český konflikt zájmů. Ale je to velká chyba. Přesto v sobě nadále chovám stálou naději, že české ženy budou i v dalších měsících a rocích rozumné a tohoto rozhodnutí většinově nezneužijí k postupnému zničení jazyka českého.

Podle navrhovatelky novely Heleny Válkové (ANO) došlo ke změně zákona kvůli zájmu žen zvolit si nepřechýlené příjmení. Co to pro vás znamená kvůli nemožnosti nová příjmení skloňovat?

Znamená to, že politické ambice zase jednou předčily rozumové ambice. Jde o doklad morálky našich zastupitelů i zodpovědnosti nejen jich, ale i každého z nás.

Pokud jde o ekonomii jazyka, tak to jde proti jeho logice. Má nás obohacovat a především kultivovat. Copak vám by se líbilo, kdyby se v rámci zvýšení ekonomiky jazyka stala spisovnými slova jako Václavák nebo Staromák? Asi také ne, že?
Karel Oliva, bývalý ředitel ÚJČ

Jak by si tedy měl nově poradit účastník rozhovoru například s větou Na čaj o páté dorazí Novák?

Pokud bude věta řečena v tomto znění, tak si s ní neporadí. My máme několik nesklonných příjmení typu Janů, Osolsobě nebo Vítámvás, ale tam si umíme poradit paní Janů nebo zpěvačkou Janů. Pokud ale bude žena trvat na Novák bez konkrétní souvislosti, jsme ztraceni. Problém navíc není jen v absenci skloňování, tedy pádů, ale i rodů.

Co říkáte na zdůvodnění obhájců nepřechylování, že se ušetří čas odebráním koncovky -ová?

Pokud jde o ekonomii jazyka, tak to jde proti jeho logice. Má nás obohacovat a především kultivovat. Copak vám by se líbilo, kdyby se v rámci zvýšení ekonomiky jazyka stala spisovnými slova jako Václavák nebo Staromák? Asi také ne, že?

Ženy budou moci používat příjmení bez přípony -ová bez jakýchkoliv podmínek

Domácí

Obhájci nepřechylování však tvrdí, že ženy koncovka -ová ponižuje. Jaký je váš názor?

Nikdy jsem se nesetkal třeba u sportovních přenosů s tím, že by někdo vystoupil proti tomu, že Bartoliová porazila Williamsovou. Skloňování cizích jmen přece není prznění jazyka, nemůže být ani žalovatelné. Tedy zatím, naštěstí. Máme v češtině slova, pro která nemáme český ekvivalent jako tenis nebo tramvaj a přijali jsme je za naše. A nevšiml jsem si, že by někoho pohoršovalo, že jsme k nim přidali české koncovky a říkáme tenisová a tramvajový.

Mluvil jste o tom, že absence přechylování a tím i skloňování je cesta ke zkáze českého jazyka. Jak jste to myslel?

Tak, že je tu teď silný vliv amerikanizace, respektive převládající angličtiny ve světě, protože ta nemá žádné pády. Jenže ani angličtina si neporadí bez něčeho, co se dá nazvat jako přípona. Třeba věta Biden's wife si bez přivlastňovacího „s” také neporadí, tak proč někomu vadí, že si v češtině v rámci odlišení pohlaví existuje koncovka -ová?

Jak v rámci středečního rozhodnutí Sněmovny vidíte vývoj českého jazyka za padesát let?

Mám důvěru v zachování češtiny i za dalších 200 let. Přesto se ale bojím v rámci oné amerikanizace ztráty pádů a tradiční větné skladby s podmětem a přísudkem kdekoliv ve větě. Ale třeba se obávám zbytečně a čeština v dnešní podobě vydrží po staletí.

Anketa

Měly by podle vás mít ženy právo používat příjmení v nepřechýlené podobě bez podmínek?
Ano
54,1 %
Ne
45,9 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 11696 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám