Hlavní obsah

Smutný pohled. Centrum Prahy je opět bez lidí

Novinky, alt
Praha

Žádní turisté, žádné otevřené restaurace. V centru Prahy je po několika měsících opět patrné, že v něm fakticky nikdo nebydlí. Ulice jsou ráno a večer pusté, málo lidí v nich je i přes den. Holubi na Staroměstském náměstí v klidu sbírají drobky, aniž by je kdokoliv rušil.

Záběry vylidněného centra PrahyVideo: Novinky

 
Článek

Na Karlův most se chodí procházet jen ti, kteří se ještě nenabažili pocitu jít po něm třeba i sami. Hlavně ráno.

Pusté je i okolí Pražského hradu. Areál samotný je nyní zavřený, málokdo má proto důvod chodit třeba na Hradčanské náměstí, Nerudovou ulicí nebo po Zámeckých schodech. Turistů je v ulicích minimum, většina kolemjdoucích jsou Pražané, co vyrazí na procházku, případně potřebují vyřídit nějakou pochůzku.

„Na jaře to bylo něco nového, teď si ale říkám, že ti lidi sem patří. Je to bez nich děsivé,“ řekla Novinkám Lenka Eisner, obyvatelka okrajové části města, která vyrazila večer s kamarádkou na procházku.

Foto: Petr David Josek, ČTK/AP

Muž běží po prázdném Karlově mostě.

Některé krámky jsou sice otevřeny, zákazníci v nich ale nejsou. Restaurace mají zavřeno, fungují výdejní okénka, je u nich ale pusto. Právě podniky v centru města, závislé především na turistech, jsou na koronaviru nejvíce bity. Klientela se jim totiž nevrátila ani během prázdnin.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám