Hlavní obsah

Smejkal: Neočkované v Česku si virus najde

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ačkoli v Česku začal počet nakažených covid-19 opět stoupat, považuje šéf Mezioborové skupiny pro epidemické situace (MeSES) Petr Smejkal trend za příznivý, jelikož počet hospitalizací ani úmrtí výrazně neroste. Zároveň ale varuje, že si virus neočkované z řad rizikových skupin najde.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Hlavní epidemiolog IKEM Petr Smejkal

Článek

„Aktuální situaci v Česku hodnotím příznivě, je to celkem jasné,“ reagoval Smejkal na dotaz Novinek, jak pohlíží na fakt, že i přesto, že denní přírůstky nakažených, s výjimkou svátečních dní, opět rostou, čísla hospitalizovaných zůstávají nízká, podobně jako počet úmrtí.

Je nakažlivější, ale zemře méně lidí, tvrdí o indické mutaci virolog

Evropa

Optimistický trend vývoje denního přírůstku nakažených covid-19 z posledních týdnů se začal v Česku obracet na konci června, kdy se objevily informace o rychlejším šíření nakažlivější varianty delta.

A reprodukční číslo, jež udává průměrný počet nakažených od jednoho pozitivně testovaného, vzrostlo na nejvyšší hodnotu od února.

Smejkal však trvá na tom, že delta projde republikou jako všude jinde. „Očkovaným nijak neublíží,“ zdůrazňuje.

Británie hlásí nejvíc nakažených od konce ledna. I tak chystá úplné rozvolnění

Evropa

Nabádá proto k tomu, abychom se rychle dostali na úroveň proočkovanosti, již má v tuto chvíli Velká Británie, kde alespoň jednu dávku vakcíny obdrželo více než 86 procent lidí a plně naočkováno je 64,9 procenta starších 18 let.

Oproti tomu v Česku první dávku vakcíny dostalo 48,2 procenta občanů a obě pouze 34 procent populace.

„Pokud se rychle v proočkování dostaneme tam, kde je Velká Británie, nemusíme se bát,“ míní hlavní epidemiolog pražského IKEM.

V této souvislosti upozorňuje na to, že je v rizikových skupinách nadále podstatné procento těch, kteří neobdrželi ani jednu dávku vakcíny. „Virus ty neočkované rizikové najde, a nemáme jich úplně málo,“ uzavírá Smejkal.

Smejkal: Epidemii jsme opravdu nezvládli

Domácí

V Česku přibylo za čtvrtek 254 nových případů koronaviru, což je o 88 více než minulý týden. Ve středu bylo 279 nově nakažených, což je dokonce o 143 více než minulou středu.

Zároveň dále vzrostlo reprodukční číslo po svátcích na 1,2 z předchozích 1,08. Hospitalizováno však bylo pouze 33 lidí a ve spojení s onemocněním nepřibylo žádné úmrtí.

Reklama

Výběr článků

Načítám