Hlavní obsah

Smějete se starým lidem v nedůstojné tlačenici na vakcínu, vmetla vládě znechucená seniorka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Připadám si jako oběť nějakého nepovedeného vtipu, kdy se za zavřenými dveřmi smějete, jak se tisíce starých lidí musí nedůstojně strkat v tlačenici na vakcínu. Tak popsala sedmaosmdesátiletá Charlotta Špačková z Jablonce nad Nisou svou snahu nechat se naočkovat proti koronaviru. Svou zkušenost popsala na Facebooku v otevřeném dopise vládě.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Očkovací centrum v Liberci

Článek

Žena má osm vnuků a osm pravnuků a právě kvůli tomu, aby si s nimi mohla užívat života, se chtěla nechat naočkovat proti covidu co nejdříve. Ač se snažila zaregistrovat se hned první možný den, tedy 15. ledna, očkovaná stále není. Zato je frustrovaná, zklamaná a deprivovaná.

Popisuje, že internet ovládá dobře, proto se do registrace pustila sama. „Několikrát jsem se neúspěšně pokoušela přihlásit a registrovat. ‚Systém‘ na mé snažení nereagoval. Nebylo jasné, jestli se povedlo, nebo jsem někde udělala chybu. Po několika hodinách pokusů mě přemohl pocit naprosté beznaděje. Nakonec jsme s vnučkou a s pomocí linky 1221 zjistily, že rodná čísla lidí narozených 31. den v měsíci 'systém' neakceptuje,“ popsala žena.

Posléze se jí podařilo se zaregistrovat a měsíc čekala na výzvu, že si může rezervovat termín. To se jí ale z neznámého důvodu nepodařilo. Systém jí termín vybrat nedovolil. Proč, to už nevěděli ani na lince, která s registracemi radí.

Pak už byla místa obsazená. „Byla jsem pomalá,“ konstatuje s odkazem, že si připadá jako uprostřed bezohledné soutěže.

Totalitní stát vládl všemu. Tahle vláda nevládne vůbec

Termín očkování se jí podařilo získat o víkendu. „Zklamání a vyčerpání ale zůstávají. Zažila jsem totalitní stát, který vládl všemu. Teď zažívám vládu, která nevládne vůbec.“

Marné čekání na termín očkování. Jak senior uvázl v nefunkčním systému

Koronavirus

Špačková svůj otevřený dopis zveřejnila na Facebooku, hromadí se pod ním komentáře lidí, kteří sami, případně jejich starší příbuzní, mají stejnou zkušenost.

Premiér Andrej Babiš v lednu řekl, že systém funguje dobře, problém je v nemocnicích, kde se očkuje. Vládního zmocněnce pro IT Vladimíra Dzurillu, který se na vývoji systému podílel, chce navrhnout na státní vyznamenání.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám