Hlavní obsah

Složenky TOP 09 by musely vyvolat velký strach, aby byly přečinem, tvrdí právník

Právo, dan, jr

Složenky, které dává lidem do schránek jako předvolební reklamu TOP 09, nazlobily některé lidi a také politické strany. Především starší lidé se obracejí na policii a ta jim musí vysvětlovat, že jde pouze o reklamu. Právník Miroslav Čapek tvrdí, že by složenky musely vyvolat větší obavy či paniku, aby se daly trestně klasifikovat.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Složenka na uhrazení státního dluhu, kterou občanům před volbami poslala TOP 09

Článek

„Jestliže vyvolají nepokoje, obavu či strach u větší skupiny obyvatel - na tom jsou založeny telefonáty, že na letišti je bomba - mohlo by to naplňovat znaky přečinu,“ řekl Právu expert na trestní právo Čapek.

Šiřiteli poplašné zprávy pak hrozí až dva roky vězení. I když je podle Čapka pravdivé, že hypoteticky každý občan dluží 121 tisíc, není pravdou, že podíl na dluhu bude muset každý konkrétně zaplatit. Podle právníka udělala strana chybu, že na složenku výrazně nenapsala: Neplatťe!

Místopředseda strany Miroslav Kalousek se soudních sporů neobává. „My jsme si jisti svojí právní pozicí, určitě jsme neporušili zákon,“ uvedl. Na složence není uvedeno žádné číslo účtu a je doplněna vysvětlujícím textem.

Šokografie

Podle experta na reklamu Jiřího Mikeše může být Kalousek spokojen, protože získal bezplatnou publicitu, zároveň ale varoval, že výsledek nemusí být pro TOP 09 pozitivní, protože kampaň je dvojsečná

„My tomu říkáme šokografie. Vyvolají paniku, novináři na to skočí a hodně o tom napíší. Lidé se poté konečně dozví, že na hlavu dlužíme 121 tisíc a že to tato zázračná strana vyřeší. Oni počítali s tím, že jim budou lidi volat a že jim při tom vysvětlí program. Marketingově to ujeté není, ale někoho s tím určitě naštvou,“ řekl Právu Mikeš.

Senioři blokovali tísňovou linku

Lidé, kteří o tom, že složenky se budou rozesílat, nevěděli, si stěžují policii. Desítky oznámení o podezření z podvodu přijali na tísňové lince 158 policisté ve Zlíně.

„Nejmenovaná politická strana, která vhazuje lidem do schránek složenku na zaplacení dluhu ve výši přesahujícím sto tisíc korun, vyvolala paniku. Operační důstojníci na lince 158 přijali desítky oznámení o podezření z podvodu. Lidé krizovou linku blokují a policisté jim musejí vysvětlovat, že jde pouze o předvolební akci,“ uvedla mluvčí zlínské policie Jana Bartíková.

Podobnou zkušenost popsala i mluvčí pražské policie Andrea Zoulová, podle níž operátory tísňových linek zaměstnávali především starší lidé. „Nepochopili, že se jedná o předvolební kampaň. Stěžejní je na letáku složenka. To, že jde o volební kampaň, se dozví až z malých písmen pod složenkou. Takže spousta seniorů byla znepokojena a alarmovala tísňové linky 112 a 158,“ uvedla Zoulová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám