Hlavní obsah

Slovenský soud odmítl Babišovo dovolání v kauze StB

– Bratislava • Aktualizováno
Právo, Ivan Vilček

Slovenský nejvyšší soud zamítl dovolání českého premiéra Andreje Babiše ve sporu s Ústavem paměti národa o jeho spolupráci s komunistickou Státní bezpečností (StB). Informovala o tom agentura TASR s odvoláním na mluvčí soudu Alexandru Važanovou. Dovolání bylo zamítnuto na konci května.

Foto: David W Cerny, Reuters

Premiér Andrej Babiš na Pražském hradě

Článek

„Nejvyšší soud jako soud dovolací dne 31. května 2018 odmítl dovolání Andreje Babiše. Důvody budou rozvedeny v písemném vyhotovení rozhodnutí,“ řekla Novinkám mluvčí soudu Alexandra Važanová.

„Dosud nejsme informováni o rozhodnutí dovolacího senátu Nejvyššího soudu Slovenské republiky. Proto nebudeme zatím reagovat,“ konstatovala právní kancelář agner & partners, která Babiše na Slovensku zastupuje.

Mluvčí ANO v reakci zopakovala Babišovo vyjádření, že premiér zažaluje Slovensko u Evropského soudu pro lidská práva se sídlem ve Štrasburku.

Agent Bureš 1981–1985

Premiér je ve svazcích veden jako agent s krycím jménem Bureš. Tím se podle ústavu stal v roce 1981, už od předchozího roku byl důvěrníkem. Spolupráce měla skončit v roce 1985, kdy byl Babiš vyslán společností Petrimex do Maroka.

Babiš tvrdí, že byl ve svazcích komunistické StB veden neoprávněně. Žalobu proti ÚPN podal v roce 2012. Zprvu se vše vyvíjelo v jeho prospěch, v říjnu 2017 však slovenský ústavní soud zrušil dřívější rozhodnutí soudů nižší instance, které shledaly, že Babiš je v archivech StB veden neoprávněně.

Soudy nižší instance v minulosti daly Babišovi za pravdu, věřily svědectví jeho bývalých spolupracovníků, kteří tvrdili, že si celý jeho spis vymysleli. Ústavní soud ale krajskému soudu nařídil, aby věc projednal znovu.

Slovenský Ústav paměti národa předložil množství důkazů, že Babiš s StB spolupracoval vědomě. Ústavní soud současně podle Denníku N řekl, že u svědectví bývalých spolupracovníků je potřeba být obezřetný.

Podle Sarkocyho Babiš spolupracoval

Podle bývalého příslušníka StB Jána Sarkocyho byl Babiš vědomým spolupracovníkem komunistické Státní bezpečnosti. Originál Babišova spisu ohledně spolupráce s komunistickou tajnou policií prý Sarkocy viděl. „V tom spisu není nic zfalšovaného,” řekl. Neuvedl ale, zda se tam nacházel Babišův písemný závazek ke spolupráci.

Podle archivních dokumentů Sarkocy v letech 1980 až 1984 pracoval na oblastním odboru StB v Bratislavě, později v zahraniční kontrarozvědce a v Londýně využíval diplomatického krytí.

Na rozdíl od svých někdejších kolegů v StB Sarkocy nevypovídal před bratislavským soudem, u kterého se Babiš domáhal verdiktu, že je evidován v archivních svazcích StB jako její agent neoprávněně.

Sarkocy, s jehož jménem je spojen nedávný skandál kolem styků šéfa britských labouristů Jeremyho Corbyna s StB, označil Babiše za člověka, který chtěl ze spolupráce s StB těžit a měl rád peníze. „Já na jeho místě bych se všem omluvil a zbytečně bych kolem toho nečeřil vodu,“ řekl Sarkocy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám