Hlavní obsah

Slovensko má zájem o ochranu českými stíhačkami

Právo, Oldřich Danda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Nejen české ministerstvo obrany musí šetřit, kde se dá. Finanční problémy dolehly i na slovenskou obranu a její představitelé proto oživili skoro deset let starou myšlenku známou jako „společné nebe“. Minulý týden do Prahy dorazila delegace slovenských poslanců z branně-bezpečnostního výboru. Podle informací Práva se zajímali o to, zda by bylo v budoucnosti možné, aby slovenský vzdušný prostor hlídaly české stíhačky.

Článek

„Pan předseda (branného výboru slovenské Sněmovny Martin) Fedor jasně řekl, že jejich náklady na ochranu vzdušného prostoru jsou tak vysoké, že hledají cesty, jak tyto náklady snížit, aby zajistili bezpečnost vzdušného prostoru. Z hlediska české strany není problém Slovensku nabídnout schopnosti české armády,“ řekl Právu místopředseda branného výboru české Sněmovny Antonín Seďa (ČSSD).

Jako s Pobaltím?

Podle dalšího poslance z branného výboru Viktora Paggia (VV) by takové řešení mohlo mít podporu. „Podle mého je to dobrý nápad. Podobně jsme hlídali vzdušný prostor pobaltských republik,“ vzpomněl Paggio na to, že před rokem hlídali čeští stíhači půl roku Litvu, Lotyšsko a Estonsko, které nemají vlastní stíhací letectvo.

Slovenští poslanci vedení Fedorem navštívili i ministra obrany Alexandra Vondru (ODS). Ten nechtěl chystanou spolupráci příliš rozebírat. „Se Slováky začala diskuse o spolupráci, ale zatím nejsme tak daleko, abychom mohli říct co a jak,“ napsal Vondra Právu.

O možnosti, že by Slovensko mohlo být hlídané českým letectvem, se mluvilo před sedmi lety. O společném nebi jednal např. slovenský ministr obrany Juraj Liška v roce 2003, když navštívil českého kolegu Miroslava Kostelku. Poté myšlenka na společnou obranu usnula. Slovenská armáda vlastní 21 letadel MiG-29, 12 letadel před několika lety modernizovala. Tuto letku by mohla provozovat až do roku 2035.

Slovensko patří mezi nejbližší spojence, čeští a slovenští vojáci často spolupracují. Několik let např. sloužili na společné základně Šajkovac v Kosovu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám