Hlavní obsah

Slovanská epopej se zatím z Moravy stěhovat nebude

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moravský Krumlov

Slovanská epopej od Alfonse Muchy zůstane v Moravském Krumlově pravděpodobně do příštího podzimu. Dohodli se na tom pražský primátor Bohuslav Svoboda (ODS) a starosta Moravského Krumlova Tomáš Třetina. Informoval o tom ve čtvrtek mluvčí pražského magistrátu Jiří Wolf.

Foto: Milan Vojtek, Právo

Role s plátny měly ještě v září putovat do Prahy

Článek

V nejbližších dnech proto odjede na moravskokrumlovský zámek restaurátor, který odplombuje zabalená plátna a zkontroluje jejich stav.

"Další jednání o stěhování epopeje do Prahy proběhnou, až budeme mít informace o tom, v jakém stavu se nacházejí a co potřebují, aby se zabránilo jejich možnému poškození," uvedl Svoboda. Dodal, že počítá s tím, že Moravský Krumlov se o dílo "řádně postará" zřejmě až do příštího podzimu.

Praha chtěla obrazy z moravskokrumlovského zámku letos v létě odstěhovat na výstavu, která měla začít v září ve Veletržním paláci. Úřad v Moravském Krumlově ale přesun obrazů zakázal. Praha se kvůli sporu obrátila na Okresní soud ve Znojmě, který na konci září rozhodl, že Krumlov musí Praze obrazy vydat. Krumlovští úředníci ale i přesto manipulaci s plátny nepovolili. Praha oznámila, že do voleb stěhování epopeje odložila.

Slovanská epopej se 8. listopadu stala kulturní památkou. Vlastník obrazů, tedy Praha, musí úřady informovat o jakékoliv manipulaci s dílem.

Reklama

Související témata:

Související články

Krumlov musí vydat epopej Praze, rozhodl soud

Okresní soud ve Znojmě rozhodl ve čtvrtek, že Moravský Krumlov musí vydat Praze kolekci pláten Alfonse Muchy Slovanská epopej. Vydal rozhodnutí, které je...

Muchova epopej se může stěhovat do Prahy

Jihomoravský kraj již rozhodl o dalším osudu Slovanské epopeje Alfonse Muchy. Ruší se tím rozhodnutí o předběžném opatření vydaném Moravským Krumlovem, které...

Výběr článků

Načítám