Hlavní obsah

Slib ČSSD platit za pacienty přijde kraje ročně na miliardu korun

Zhruba miliardu korun budou muset podle expertů najít kraje každý rok v rozpočtech, pokud chce ČSSD splnit volební slib, že kraje uhradí poplatky za pacienty v krajských nemocnicích. Částka se může vyhoupnout až na pět miliard, pokud budou kraje hradit poplatky ve všech zdravotnických zařízeních.

Foto: Milan Malíček, Právo

Článek

ODS varovala, že tyto peníze budou chybět v krajských rozpočtech například na opravy silnic či podporu škol.

Pokud by kraje vedené sociální demokracií proplácely lidem zpět poplatky jen v krajských nemocnicích, jak plánují, mohly by se vystavit riziku veřejné podpory a o takovém systému by musela rozhodovat Evropská komise, řekl předseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) Martin Pecina.

Platbu z peněz krajů vítá Svaz pacientů, podle něj je to krok k úplnému zrušení poplatků. Podle České lékařské komory je věcí krajů, co ze svých peněz podpoří. Komora ale chce, aby zdravotní pojišťovny platily více nemocnicím a ambulancím, takže by nebyly závislé na poplatcích.

Ministr Tomáš Julínek (ODS) trvá na tom, že zavedení poplatků je správným reformním krokem. Kritici přičítají volební prohru právě nespokojenosti občanů s poplatky. Podle poslance ODS Borise Šťastného a poslankyně Strany zelených Kateřiny Jacques by měl Julínek odstoupit. Ministr to odmítl, hodlá v reformách pokračovat.

Od ledna platí pacienti 30 korun u lékaře a za položku na receptu, 60 korun za den v nemocnici a 90 korun na pohotovosti. Podle Julínka vydali lidé za poplatky za půl roku 2,6 miliardy korun. Omezily se zbytečné návštěvy ordinací a lékaři mají více času na pacienty. Uspořilo se 3,4 miliardy korun, pojišťovny je dávají na léčbu vážných nemocí.

Reklama

Výběr článků

Načítám