Hlavní obsah

Slavnostní přejmenování Ruzyně na letiště Václava Havla zkomplikuje dopravu

Právo, Jiří Novotný
Praha

Cestující, kteří v pátek pojedou na letiště v Praze-Ruzyni, musí počítat se ztíženými možnostmi k zaparkování svých vozidel. Tento vzdušný přístav se totiž přejmenuje na Letiště Václava Havla Praha, slavnostního ceremoniálu se zúčastní až 800 hostů.

Foto: Novinky

Letiště definitivně změnilo název z Ruzyně na Václava Havla.

Článek

Na otázku Práva, s čím mají cestující v pátek v Ruzyni počítat, odpověděla mluvčí Letiště Praha Eva Krejčí: „Zřejmě jen s menšími komplikacemi. Letový provoz nebude ceremoniálem nijak ovlivněn. Je ale možné, že na Evropské třídě vzniknou v pátek dopoledne zácpy. Pasažéři by se tedy raději měli do Ruzyně vydat dříve než obvykle, aby odlet bez problémů stihli.“

Na ceremoniál pozvalo vedení Letiště Praha české politiky a představitele kultury, i velvyslance působící v ČR. Jak mluvčí upřesnila, pro parkování aut oficiálních hostů bude v Ruzyni vyčleněn celý parking B a část parkingu C. „Ostatní letištní parkoviště však budou cestujícím plně k dispozici. Na příjezdech k terminálům budou navíc navigátoři, kteří jim poradí, kde mohou své auto zaparkovat.“

Ceremoniál začne v poledne, potrvá zhruba hodinu a půl. Hosté se však do Ruzyně mají dostavit již mezi desátou a jedenáctou hodinou, protože je čeká přísná bezpečnostní kontrola, včetně průchodu přes rentgeny. Na ceremoniál pak naváže recepce. S odjezdem většiny oficiálních hostů lze tedy počítat až po patnácté hodině.

Jak už Právo informovalo, součástí slavnostního aktu bude v Terminálu 2 vernisáž expozice fotografií Václava Havla z archívu ČTK. V průchodu mezi terminály 1 a 2 bude zase umístěn umělecký objekt z dílny Bořka Šípka, jenž má evokovat divadlo. Z balkónků zde budou moci návštěvníci sledovat úryvky z Havlových her.

Reklama

Výběr článků

Načítám