Hlavní obsah

Skype nebo Den otců, i tak vězni udržují kontakt s rodinou

Právo, Kateřina Severová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

České věznice se snaží zlepšit kontakt mezi odsouzenými a jejich rodinami, hlavně pak dětmi. Některé z nich proto budují dětské koutky, testují volání přes internet, jiní dokonce pořádají Den otců. Podle odborníků jsou ale mezi tuzemskými věznicemi propastné rozdíly. V případě dětských návštěv totiž chybějí jasná pravidla.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Kontakt s rodinou a dětmi je pro odsouzené nesmírně důležitý a motivační, proto se snažíme tyto vazby co nejvíce podporovat. Ve věznicích nyní probíhá například pilotní projekt internetové komunikace pomocí programu Skype,“ řekla Právu mluvčí Generálního ředitelství Vězeňské služby ČR Petra Kučerová.

Nyní se podle jejích slov čeká v případě programu Skype, který nabízí volání přes internet a zároveň umožňuje i videohovory, na první vyhodnocení.

Do budoucna by Vězeňská služba také ráda nechala zpracovat brožuru pro rodiče a děti. „Ta by jim měla vhodnou formou přiblížit život ve věznicích i smysl výkonu trestu,“ dodala Kučerová. Podle jejích slov je snaha o to, aby děti, které navštěvují rodiče ve výkonu trestu, mohly tento čas trávit v příjemném prostředí.

„Věznice disponují dětskými koutky, třeba věznice v Jiřicích a v Bělušicích mají jedinečnou možnost využití okrasných zahrad, které vybudovali odsouzení, včetně dětských hřišť. V teplých měsících zde mohou probíhat návštěvy s dětmi,“ upřesnila mluvčí.

Skype má úspěch

I jiné české věznice se snaží vyjít vstříc rodinným návštěvám. Například Všehrdy budou letos v červnu připravovat už čtvrtý ročník Dne otců.

Odsouzení mají šanci pohrát si se svými dětmi, zahrát si společenské hry, něco vyrobit nebo jim přečíst knížku.

Podle zdejších terapeutek jsou děti většinou z takového setkání nadšené.

Vstřícná k dětem je ženská věznice Světlá nad Sázavou, kde jsou jako jediné v Česku matky s dětmi. Odsouzené mají možnost využívat Skype a k dispozici jsou dva dětské koutky.

Největším úskalím jsou podle věznice finanční problémy rodin a vzdálenost místa trvalého bydliště od věznice. Právě Skype pravidelný kontakt usnadňuje.

„Po prvotních problémech v případě sociálně slabších rodin, které nemají počítač a neumějí zacházet s internetem, se projekt úspěšně nastartoval,“ upřesnila mluvčí věznice Jana Rajdlová.

Ačkoli je snaha vytvořit dětem příjemné prostředí, nejde to zcela. Pro dítě je samotný vstup do věznice problematický. „Nutné jsou kvůli bezpečnosti kontroly včetně dětí a věcí, je přesně nastavený režim návštěvy, počet návštěvníků. Toto je někdy ze strany rodin vnímáno negativně,“ podotkla mluvčí.

Každý po svém, chybí standard

To potvrzuje i nedávný průzkum neziskové organizace Za branou, která se mimo jiné věnuje rodinám, jejichž příbuzní jsou ve vězení. Ta oslovila téměř třicítku rodin odsouzených, aby zhodnotili úroveň průběhu takových návštěv v českých věznicích. Ve většině věznic dětské koutky nejsou výjimkou, ale jejich úroveň se velice liší.

„Problém je v tom, že neexistuje žádné obecné pravidlo, kdy by bylo stanoveno, že ve všech věznicích musí fungovat minimálně dětský koutek a občerstvení,“ řekl Jan Frank z organizace Za branou. Podle něj si to každá věznice dělá po svém. „Někde proto chybí vhodné zázemí k setkávání dětí a odsouzených rodičů. Přitom je to důležité pro celou rodinu,“ doplnil Frank s tím, že by proto bylo dobré, aby byl vytvořen nějaký minimální standard, který to věznicím ukládá nebo doporučuje.

Anketa

Měli by mít vězni možnost udržovat kontakt s rodinou?
Ano
32,6 %
Jen ve věznicích s mírným režimem
55,7 %
Ne
11,7 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 1290 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám