Hlavní obsah

Skvělá kampaň, blahopřál Babiš na Slovensko. Zeman ocenil neúspěch extremistů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Český premiér Andrej Babiš (ANO) pogratuloval v neděli ráno Igoru Matovičovi a jeho hnutí Obyčejní lidé a nezávislé osobnosti (OLaNO) k vítězství v sobotních slovenských parlamentních volbách. Na sociálních sítích uvedl, že Česko má se Slovenskem vynikající vztahy a těší se na bilaterální spolupráci, spolupráci v rámci visegrádské skupiny (V4 - ČR, Slovensko, Polsko, Maďarsko) i v Evropské unii. Prezident Miloš Zeman ocenil neúspěch extremistů.

Foto: Julien Warnand, ČTK/AP

Premiér Andrej Babiš

Článek

Babiš na Twitteru napsal, že Matovič a jeho hnutí měli skvělou předvolební kampaň, díky níž dokázali získat obrovskou důvěru lidí.

Slovenské volby: Vítězem Matovič, Fico v opozici, koalici PS/Spolu chyběly setiny

Evropa

„Se Slovenskem máme vynikající vztahy a já se moc těším na spolupráci bilaterálně, ve V4 i v EU," uvedl předseda české vlády.

Gratuloval i Pražský hrad. Mluvčí Miloše Zemana Jiří Ovčáček na Twitteru uvedl, že prezident přeje vítězi brzké sestavení akceschopné vlády.

„Pan prezident věří, že se budou nadále rozvíjet nadstandardní vztahy mezi ČR a SR a také úzká spolupráce v rámci V4. Oceňuje, že navzdory předpokladům ve volbách neuspěli extremisté,” napsal mluvčí.

Podle téměř úplných výsledků vyhrálo slovenské volby přesvědčivě hnutí OLaNO, když získalo čtvrtinu hlasů. Na druhou příčku odsunulo dosavadní nejsilnější vládní stranu Směr-sociální demokracie (Směr-SD). Podle předběžných výsledků z více než 99 procent volebních místností získala 18,31 procenta hlasů, a to na páté vítězství v parlamentních volbách v řadě za sebou nestačilo.

Reklama

Výběr článků

Načítám