Hlavní obsah

Skupina odpůrců gayů narušila jejich pochod. Policisté je odtáhli pryč

Novinky, ČTK, mak, sad
Aktualizováno

Průvod gayů, leseb, bisexuálů a transsexuálů, který z Václavského náměstí v Praze vyrazil po jedné hodině, byl narušen před Nemocnicí na Františku skupinou odpůrců, kteří si sedli doprostřed cesty.

Policie musela na průvodu Prague Pride zasáhnout proti odpůrcům homosexuálůVideo: Novinky

 
Článek

Menší nenápadná skupinka lidí, kteří nevypadali jako extremisté, si sedla doprostřed průvodu a odmítla odejít. Policisté je museli ručně odnášet z místa, všechno ale proběhlo bez násilí a nikdo nebyl zraněn. Jeden z lidí, kteří byli v tu chvíli na místě, velmi nápadně připomíná Vlastimila Pechance, který byl odsouzen za vraždu Roma Oty Absolona a nedávno byl po letech propuštěn.

V průvodu byly i alegorické vozy, z kterých zněla hudba. Na vozech tančili účastníci pochodu, kteří jsou tradičně oděni do duhových barev a v kostýmech nejrůznější tématiky. Na vozech vítali příznivce čerti, princezny i námořníci.

Foto: Novinky

Muž nápadně připomíná Vlastimila Pechance.

Prague Pride - pochod 2014Video: Novinky

Foto: Jan Handrejch, Právo

Symbolem pochodu je duha

Přišlo i několik desítek odpůrců z řad náboženských a vlasteneckých hnutí, kteří pronášeli projevy. Policisté zadrželi tři lidi pro podezření, že chtějí průvod narušit. Jsou podezřelí, že spáchali přestupek, řekl mluvčí pražské policie Jan Daněk.

Průvodu Prague Pride se účastní několik tisíc lidíVideo: Novinky

Souběžně s pochodem Prague Pride se městem vydali mladí křesťané. Nelíbí se jim snahy o uzákonění adopcí homosexuálními páry. Akci podpořilo Hnutí pro život, které rovněž nesouhlasí s "oslavou homosexuality". Křesťané se setkali na rohu ulic Washingtonova a Politických vězňů, odkud směřovali Panskou na Ovocný trh a dále Rytířskou do Skořepky. Jejich cílem je kostel sv. Jiljí, kde bude následovat bohoslužba.

Foto: Novinky

Skupinka radikálů, kteří chtěli napadnout pochod

Protest svolávalo i extremistické hnutí Svobodný odpor nebo národovci. V pohotovosti je proto v sobotu policie. Na pořádek podle jejího pražského mluvčího dohlížejí stovky policistů. Po trase průvodu je omezená doprava a provoz městských linek.

Foto: David Ryneš, Mapy.cz

Trasa pochodu Prague Pride

Průvod se v Praze uskutečnil počtvrté. Poprvé se konal v roce 2011, tehdy se do něj zapojilo 8 tisíc lidí. Loni jich přišlo 20 tisíc.

Letošního průvodu se zúčastnilo 15 000 až 17 00 příznivců gayů, leseb, bisexuálů a transsexuálů, což je proti loňsku nepatrný pokles. Nižší návštěvu zřejmě ovlivnilo počasí, řekla za pořadatele Bohdana Rambousková. Policisté při pochodu řešili 15 drobnějších přestupků, které souvisely hlavně ze snahami pochod zablokovat.

Anketa

Podporujete průvody homosexuálů a jiných menšinových skupin?
Ano, pravidelně
11,1 %
Občas
1 %
Jak koho
2,4 %
Spíše ne
2,3 %
Ne. Nemám tyto akce rád
83,2 %
Celkem hlasovalo 15721 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám