Hlavní obsah

Skupina na Facebooku chystá odvetu: nevystoupí z metra

• Aktualizováno
Novinky, pst, jim

Když vy nás nechcete vozit, tak my nebudeme vystupovat, hrozí na Facebooku nově založená skupina nespokojených cestujících, kterým se nelíbí, že odbory v dopravě připravují na čtvrtek rozsáhlou stávku. Ve středu před půlnocí hodlají okupovat soupravu metra končící ve stanici Dejvická na lince A.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Není to jediná skupina, která kritizuje chystanou stávku. Jejich stoupenci se již počítají od desítek a stovek po desetitisíce.

"My, zákazníci Dopravního podniku hl. m. Prahy, nesouhlasíme s omezením předplacených služeb. Proti tomuto omezení budeme protestovat formou stávky cestujících: Nevystoupíme ve stanici Dejvická," uvádí se v prohlášení iniciativy Stávka cestujících, která všechny žádá o zakoupení 24hodinové jízdenky a doporučuje vybavení baterkou a svačinou. Hudební nástroje jsou vítány.

Svou účast zatím slibuje téměř pět set lidí a téměř šest set účast zvažuje. V podobném duchu se nesou další stránky a skupiny pod názvy Stávka proti stávkám, nebo Stávka proti odborům.

Protesty proti blokádám

O něco neutrálněji se tváří skupina Za mě nestávkujete!, která sice nechce brát odborům právo na stávku, ale zároveň nechápe, proč mají důsledky nést jiní. Polemizuje s tvrzením dopraváků, jejichž letáky se omlouvaly za možné potíže s heslem: "Stávkujeme i za vás!"

"Za nás nestávkujete a tím, že budete blokovat lidi, kteří jsou na tom v mnoha případech hůř než vy, nikomu nepomůžete. Chápeme, kde se vzal nápad udělat stávku. Nechápeme však, kdo dal samozvaným předákům odborů moc a mandát takto negativně ovlivňovat životy lidí, kteří nemají s jejich problémy nic společného," uvádí prohlášení skupiny, která se rychle rozrůstá a její zakladatel chce poukázat na absurditu blokády běžných občanů.

"Pokud chcete někoho blokovat, blokujte vládu. Nikoliv občany ČR," apelují stránky.

Sólista chce blokovat odborovou centrálu

K dalšímu protestu se schyluje přímo před budovou centrály odborových svazů na náměstí Winstona Churchilla. Rozladěný účetní, který právě začíná podnikat, se rozhodl pro sólo akci a ve středu v 17:00 se připoutá řetězem ke dveřím budovy.

„Jsem strašně naštvaný na odbory, že mě budou obtěžovat. Ve čtvrtek jedu shodou okolností do Tachova otevřít svou novou cukrárnu, ale což o to, já se tam nějak prokopu. Co mě štve, je, že ze svých daní mám platit nabubřelé odboráře, kterým jde jen o zviditelnění. Ty stamilióny budou platit i mé děti,“ sdělil Novinkám Vladimír Pohanka.

Od svého protestu si slibuje, že třeba zabrání odborářům dostat se do budovy, a ztíží jim tak organizaci stávky. „Přivážu se, zamknu se a uvidím, co se bude dít,“ plánuje finanční poradce s tím, že by se mohli k němu přidat i další lidé. „Těch dveří je tam asi osm, pak jsou tam zadní vchody a garáže, takže uplatnění se pro každého najde,“ dodal.

Zavzpomínal také, že k podobnému činu se odhodlal před 12 lety za opoziční smlouvy Miloše Zemana a Václava Klause, kdy šel protestovat před budovu Sněmovny a vyjádřit svůj nesouhlas. „Málem z toho nakonec vznikla nová strana, ale neměli jsme peníze,“ vzpomíná Pohanka, ale ihned dodává, že žádnou stranickou legitimaci dosud nemá a o vlastní zviditelnění mu nejde.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám