Hlavní obsah

Škromach: Dovedu si představit jiného premiéra

Právo, Zdeněk Seiner

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PARDUBICE

Stanislav Gross a Zdeněk Škromach se v sobotu na pardubické krajské konferenci ČSSD minuli asi o deset minut. Premiér odjel dřív, než delegáti a novináři mohli být svědky jejich případné konfrontace.

Foto: Josef Řezníček

Rekonstruovaný obchodní dům zářil v barvách trikolóry.

Článek

Očekávala se, především po Grossově vyjádření v sobotním Právu, že pokud Škromach neuspěje na březnovém sjezdu, odvolá jej z funkce místopředsedy vlády.

Škromach tím byl rozladěn a považoval to zřejmě od úřadujícího předsedy Grosse za otevřený atak před víkendovým kolem tří krajských konferencí, jež schvalovaly podporu na předsednický post, o který se oba ucházejí.

"Já nemám možnost mu vyhrožovat, že ho odvolám z funkce, protože v takové pozici nejsem. Taky neříkám, s kým bych ve své vládě počítal nebo nepočítal. Sociální demokracie už tak má problémy uvnitř sama sebe a nakonec cílem by mělo být stranu sjednocovat, nikoliv ji rozdělovat," poznamenal v předsálí na dotazy novinářů Škromach.

Nenechal se tak vyprovokovat k otevřeně konfrontačnímu vyjádření.

Škromach: spolupracujme

"Také bych si dokázal představit třeba jiného premiéra nebo jiné ministry, jiné místopředsedy strany. Ale musíme vycházet z reality. Dovedu si naopak představit ve vedení soc. demokracie a ve vládě lidi z různých názorových proudů a jsem připraven s nimi spolupracovat. Je potřeba využít ten personální potenciál, který máme k dispozici - včetně Standy Grosse, Slávka Sobotky, Miloše Zemana, Kavana a dalších," řekl jen Právu Škromach.

Za podmínku akceschopnosti soc. dem. strany označil toleranci. "Já nechci nikoho odvolávat nebo říkat, že s tím budu spolupracovat, s tím ne. Nemusíme se mít zrovna v lásce, ale musíme umět spolupracovat," uzavřel Škromach.

Anketa

Kdo by byl podle vás lepším premiérem?
Stanislav Gross
13,6 %
Zdeněk Škromach
7 %
Ani jeden z nich
79,4 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 982 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám