Hlavní obsah

Školní rok se uvede deštěm a podprůměrnými teplotami

Novinky, jas

První zářijový týden nás svým teplotami odkáže spíše k počátku října. Zpočátku bude převážně oblačno s deštěm či přeháňkami a připravit se musíme i na čerstvý vítr. Oblačnosti bude ubývat až koncem týdne a o víkendu, řekla Novinkám Dagmar Honsová ze společnosti Meteopress.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Chladné severozápadní proudění, které bude tento týden počasí v České republice ovlivňovat, přinel v pondělí oblačné počasí s deštěm a přeháňkami. Nejvyšší denní teploty se vyšplhají na 12 až 16 stupňů Celsia.

Také v úterý bude převážně zataženo či oblačno s deštěm, který bude mít na Moravě a ve Slezsku trvalý charakter. "V Čechách budou srážky v průběhu dne postupně ustávat," dodala Honsová s tím, že až do středy bude zároveň foukat čerstvý vítr.

Ten může mít na východě v nárazech rychlost až 90 kilometrů za hodinu, v Čechách kolem 70 a bude tak dále snižovat pocitovou teplotu. Odpolední maxima se dostanou pouze na 11 až 15 stupňů.

Výstraha před vydatnými srážkami a silným větrem
Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) vydal v souvislosti s trvalými srážkami na Moravě a ve Slezsku výstražnou informaci. Ve Zlínském a Moravskoslezském kraji varuje před velmi vydatnými srážkami a silným větrem. Ten bude foukat i na Vysočině a v Olomouckém kraji. Výstraha platí od úterního rána do středy. Déšť by měl ustávat kolem poledne, vítr v podvečer."Srážkové úhrny zde mohou dosáhnout během úterý a noci na středu v oblasti Jeseníků 20 až 50 milimetrů, v oblasti Beskyd až 80 milimetrů," upozornil ČHMÚ.

Středa, na níž připadá první zářijový den a začátek školního roku, bude dle Honsové nejchladnější od roku 2001. Musíme se připravit na zataženou oblohu s přeháňkami a čerstvým větrem. Ráno teploty poklesnou na deset až šest stupňů, přes den se vyšplhají pouze na 12 až 16.

Mírný vzestup teplot předpovídají meteorologové od čtvrtka, kdy bude nejčastěji polojasno či oblačno. Odpolední maxima se dostanou na 15 až 19 stupňů. Místy se znovu vyskytnou dešťové přeháňky.

Výhled na konec týdne prozatím slibuje polojasné počasí s ojedinělými srážkami. Odpolední maxima by se mohla dostat ke 20 stupňům Celsia, zatímco ráno bude rtuť teploměru klesat pouze k devíti až čtyřem stupňům.

Honsová připomněla, že teploty, které u nás budou  tento týden panovat, jsou typické spíše pro přelom září a října a jsou o čtyři stupně pod dlouhodobým průměrem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám