Hlavní obsah

Školky jsou přeplněné prvňáčky s odkladem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Počet dětí, které dostaly odklad školní docházky, se letos výrazně zvýšil. To mnohde ztěžuje život mateřským školám. Ty totiž předškoláky umísťují přednostně. Pro mladší děti pak již místa nezbývají.

Foto: Profimedia.cz

V předškolním klubu se děti věnují podobným činnostem jako v běžné školce.

Článek

Zájem o školky zvyšuje i to, že poslední ročník ve veřejných školkách je podle zákona zdarma, platí se jen obědy.

„Děti s odkladem jsou stále brány jako ty předškolního věku. Školky pak odmítají mladší děti, nemohou jinak,“ potvrdila Právu vedoucí odboru školství českobudějovického magistrátu Dagmar Koubová.

Magistrát letos podle ní zaznamenal o padesát odkladů do prvních tříd víc než loni. V mateřinkách tak zůstalo 220 dětí s odkladem. „Tři roky dozadu se toto číslo pohybovalo kolem 170 dětí,“ dodala Koubová. Odmítnutých mladších dětí do mateřinek je v Českých Budějovicích 300.

Ani samospráva ani mateřské školy s tím nic nezmohou. O odklady žádá buď škola sama, nebo rodič. Potom je potřeba vyjádření pedagogické psychologické poradny či pediatra. Pokud je stanovisko kladné, dítě odklad dostane.

„Odhaduji, že poměr mezi žádostmi rodičů a školy je tak 50 na 50,“ uvedla Koubová. Zatímco škola žádá o odklad na základě nezralosti dítěte či poruchy soustředění, rodiče si většinou chtějí ulehčit život a nástup dítěte do školy prostě jen oddálit.

Ředitelka: rok navíc v MŠ je často zbytečný

O velkou pětitřídní mateřskou školu Brno-Jundrov s celkovou kapacitou 118 dětí měli zájem před zahájením školního roku rodiče celkem 62 dětí. Mohli však přijmout jen 29, sdělila Právu ředitelka Anna Balšínková.

„Nepovažuji to číslo za žádnou tragédii. Vybrala jsem všechny děti, které k 1. září 2011 dosáhly tří let, a jejichž matky chodí do práce. Zbyly děti mladší a také ty, jejichž maminky zůstávají doma s mladším dítětem,“ říká ředitelka.

Počet nově přijatých dětí by mohl být vyšší, ale i zde „přesluhuje“ deset dětí, jejichž rodiče požádali o odklad školní docházky. „V mnoha případech to bylo zbytečné,“ dodává Balšínková. Netají se tím, že uvítá přísnější podmínky k odkladu, které navrhuje ministr školství Josef Dobeš (VV).

Ten chce zavést tři stupně kontroly: rodiče by měli mít posudek pediatra, mateřské či základní školy a psychologa nebo pedagogicko-psychologické poradny. K tomu, aby dítě získalo odklad, by tak musely jeho školní nezralost potvrdit dva posudky. Dnes stačí jeden.

ZŠ zřizují třídy pro předškoláky

Téměř pětina dětí (2311), které měly v září nastoupit do první třídy, zůstala ve školkách ve středních Čechách. V roce 2007 jich bylo o 500 méně.

I v Jihlavě narůstá počet dětí s odkladem, ale problémy nemají. „Letos se dostavilo k zápisu 529 dětí. Žádost o odklad evidujeme u 130 z nich. Školy ani školky to však u nás nezaskočí: na druhé straně totiž nastupuje do školy 122 dětí, které měly odklad vloni,“ sdělil Právu mluvčí magistrátu Radek Tulis.

Ani v Ostravě letos nemají rodiče problémy. „Po březnových zápisech do prvních tříd ZŠ jsme evidovali 199 odkladů. Co se týče odmítnutí žádostí o nástup do MŠ, takový případ jsme v obvodu neřešili,“ řekl Právu mluvčí nejlidnatějšího tamního obvodu Ostrava-Jih Michael Kutty.

Už druhým rokem podle něj totiž obvod zvyšuje kapacity školek. „Letos byly zřízeny i třídy pro předškoláky v budovách základních škol a díky tomu se nám daří rodiče uspokojovat. V ojedinělých případech se mohlo stát, že dítě nebylo přijato do rodiči vybrané školky, ale našli jsme pro něj místo v jiné mateřince,“ dodal.

Zájem i o soukromé školky, byť jsou drahé

Rodiče, kteří mají smůlu a dítě se jim do státní školky nepodaří umístit, se mohou obrátit ještě na soukromé mateřinky. Ale i zde mohou být odmítnuti. Často se totiž stane, že i soukromá zařízení praskají ve švech, byť jsou drahé.

Anglická soukromá školka Slunečnice v městské části Brno-Řečkovice, Mokrá Hora nabízí kromě jazykové výuky veškerý servis, funguje 12 měsíců v roce. Za jediný měsíc rodiče zaplatí průměrně 8500 korun, sdělila ředitelka Naďa Černá.

Podle ní proti státním školkám nabízejí delší pracovní dobu, a to až do podvečerních hodin. Kapacitu dvacet míst mají zaplněnou, poptávka rodičů z celého města je o desítky vyšší.

V Česku připadá podle srovnání nejvyspělejších zemí (OECD) na jednu učitelku 14 dětí, vyhláška umožňuje 24 dětí, výjimečně kvůli populačnímu přetlaku až 28 dětí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám