Hlavní obsah

Škola ve Žďáru, kde zemřel student, nechybovala

Novinky, tov

Škola ve Žďáru nad Sázavou, kde při útoku psychicky nemocné ženy zemřel student, podle České školní inspekce nechybovala, řekl ministr školství Marcel Chládek v Partii na Primě. Ministerstvo školství v reakci na útok ve škole vydá formou vyhlášky doporučující standardy pro bezpečnost na školách. Na techniku a personál půjde část peněz ze čtyřmiliardového navýšení rozpočtu resortu.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr školství Marcel Chládek

Článek

Chládek vyzval ředitele škol, aby ještě jednou prověřili, jak jsou jejich školy zabezpečeny. Česká školní inspekce podle něj školy postupně kontroluje. Drtivá většina je zabezpečena dobře, některé jsou ale nezajištěné a odemčené.

Ministr nicméně upozornil, že právě škola ve Ždáru, kde útočila psychicky nemocná žena [celá zpráva], byla nadstandardně zabezpečena.

„Měli tam čipy u vchodu i kamery, navíc, to se moc neví, ten útok částečně probíhal i mimo školu,“ řekl.

Zmíněný standard zabezpečení nyní ministerstvo chystá, podle Chládka by měl být kombinací čipů u vstupu s přítomností pracovníka, který by u dveří dohlížel. Na splnění těchto požadavků budou určeny peníze z fondu na zabezpečení. Školy by měly také studenty trénovat na to, jak se má člověk chovat v mimořádných situacích.

Snížení hranice trestní odpovědnosti na 14 let

„Škola není vězení, nelze ji hermeticky uzavřít,“ upozornila v debatě poslankyně hnutí ANO a ředitelka střední odborné školy Ivana Dobešová. Podle ní v současnosti některé školy nemají na adekvátní technické a personální zabezpečení finanční prostředky.

Další část debaty se vrátila k útoku chovance na vychovatele v Králíkách. Ministr školství kromě zlepšení podmínek v ústavech podporuje snížení hranice trestní odpovědnosti na 14 let. Pro snížení o rok ze současných 15 let by byla i poslankyně Dobešová.

Konkrétní částku potřebnou pro zabezpečení škol ministr neuvedl. Ze čtyř miliard navíc, které školství v rozpočtu dostalo, půjde podle Chládka půl miliardy na platy, 300 miliónů do učebních pomůcek, 800 miliónů korun do sportu a více než 200 miliónů na rozšíření kapacity školek.

Reklama

Související témata:

Související články

Ve Žďáru se rozloučili s ubodaným studentem

Ve smuteční síni na Zelené hoře ve Žďáru nad Sázavou se rodina a hosté rozloučili s 16letým Petrem V., který minulý týden zemřel při útoku psychicky nemocné...

Výběr článků

Načítám