Hlavní obsah

Skiareály před nedělním zavřením praskají ve švech

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lidé mají na druhý svátek vánoční poslední možnost v letošním roce navštívit tuzemské skiareály, čehož podle záznamů z horských kamer hojně využívají. Plno mají zejména lyžařská střediska v Krkonoších a v Orlických horách. Od neděle, kdy Česko přejde do 5. stupně protiepidemického systému PES, se budou muset vleky znovu zastavit.

Skiareály před nedělním zavřením praskají ve švechVideo: Sitour / Novinky.cz

 
Článek

Dlouhé fronty na vleky se podle záznamů z kamer tvořily například na Svatém Petru v Krkonoších či v Říčkách v Orlických horách. Lidé v sobotu zaplnili i otevřené sjezdovky ve skiareálech na Šumavě či v Jeseníkách.

Naopak uzavřena zůstala většina lyžařských středisek v Libereckém kraji. Otevřít na jeden den se v sobotu rozhodl skiareál Ještěd. Lyžovat se tam může na nové sjezdovce Nová Skalka dlouhé 1,5 kilometrů, která se budovala právě pro letošní sezónu.

Skiareálům pomohlo i ochlazení, které přišlo po Štědrém dni. Teplota na hřebenech Krkonoš ráno klesla k minus deseti stupňům a v noci na sobotu zde napadlo 5 centimetrů sněhu. Celkem na nich leží kolem 20 centimetrů. Nový sníh napadl i v Orlických horách, zejména v okolí Šerlichu.

Živě: Aktuální záběry z panoramatických kamer 26.12.2020Video: Sitour / Novinky.cz

Vleky se musí zastavit. Horší nadílku jsme dostat nemohli, reagují provozovatelé

Domácí

Zpřísněné restrikce zavřou sjezdovky

Od neděle, kdy v Česku přejde do 5., nejpřísnějšího, stupně PES, budou muset vlekaři znovu zavřít. Tuto sezónu se přitom mohly vleky rozjet teprve 18. prosince, což o uplynulém víkendu využily zhruba tři desítky skiareálů z asi sto třiceti, které v Česku fungují.

Podle Asociace horských středisek bude uzavření pro vlekaře znamenat výrazné omezení investic a hrozbu krachů. Navíc přichází v době, kdy získávají až 30 procent výnosů z celé zimní sezony. Přísnější opatření podle pátého stupně systému PES  by měla platit nejméně do 10. ledna.

Reklama

Výběr článků

Načítám