Hlavní obsah

Sjezdovka mezi sady má sněhu dost

Právo, Milan Vojtek
Němčičky

Komplikujete nám život. Lidé nám říkají, proč se u nás nelyžuje, když na jihu Moravy, v Němčičkách, mají na sjezdovce sníh. I to jsou slova, se kterými se od kolegů z lyžařských areálů v celé zemi setkal správce areálu Jaroslav Stávek.

BEZ KOMENTÁŘE: V Němčičkách se lyžujeVideo: Milan Vojtek, Právo

 
Článek

„Je to pochopitelné, náš areál je malý, jsme jen malá sjezdovka. Když mají někde v horách zasněžit dlouhý svah, je to samozřejmě náročnější. Proto jsme připraveni dříve. Kritiku si od lyžařů proto schytávají tak trochu neprávem,“ usmál se Stávek.

Jejich svah s délkou 350 metrů a šedesátimetrovým převýšením se přece jen pokryje technickým sněhem za kratší čas než úbočí velké hory. Naposledy mu kolegové z „velkých“ hor jejich výhodu vyčetli nedávno, když polský výrobce sněžných děl udělal právě v Němčičkách prezentaci techniky a do obce přijeli správci areálů z celé země.

Katastrofa na horách. V teplém týdnu sníh odtaje a nový nepřipadne

Počasí

„Zasněžovat jsme začali hned, jak to počasí umožnilo. Sněžné dělo jsme pustili 6. prosince. Když jsme ještě v první polovině prosince začínali sezonu lyžařské školy, měli jsme na sjezdovce sníh. Držíme jej stále, máme od dvaceti do čtyřiceti centimetrů technického sněhu,“ dodal Stávek.

Nic pro náročné lyžaře

Sníh ale pokrývá jen svah, zadní část areálu na sníh stále čeká. Pro případnou zimu bez sněhu jistí možnost lyžování umělý povrch. Na sjezdovce, která je – přinejmenším ve střední Evropě – nejníže položená, považují umělohmotné kartáče za nutnost.

Lyžaři se na velké změny počasí nemohou těšit

Počasí

Němčičky si nedělají ambice uspokojit nejnáročnější lyžaře. Svah mezi meruňkovými sady to nedovolí. Ale z jejich lyžařské školy se každoročně rekrutují stovky potenciálních milovníků zimních sportů. Je o ni obrovský zájem. „Od ledna do poloviny března projde kurzy 380 dětí. A naše kapacity nestačí. Pro další zájemce jsme museli otevřít školu i v prosinci,“ říká Stávek. Navíc nabízí třeba i školu lyžování pro dříve narozené.

Foto: Milan Vojtek, Právo

Sjezdovka v Němčičkách.

„Dcera pojede letos na lyžařský kurs. Dobře pamatuji, jak to bylo za mých školních let, to se nás na začátku zeptali, kdo už na lyžích stál. Ti pak z kurzu měli víc než naprostí začátečníci, kteří si pomalu ani nezalyžovali. Kus sjet, lyže na rameno, vyšlapat a zase kousek na lyžích. Proto jsme se domluvili, že se základy naučí tady s instruktorem,“ řekl Právu Josef Spěvák.

Jak dodal, čtrnáctiletá slečna se po několika lekcích propracovala mezi nejpokročilejší žáky a pochytila dostatek znalostí, aby si do budoucna s nástrahami lyžování poradila. „Je to moc dobře, že tu Němčičky a jejich svah máme,“ řekl Spěvák.

Lyžařský svah v Němčičkách provozuje tamější TJ Sokol Němčičky. Sloužit lidem z širokého okolí začali v roce 1986. V areálu mají i obecní koupaliště, o které se rovněž starají.

Reklama

Výběr článků

Načítám