Hlavní obsah

Sjezd zemanovců se asi uskuteční, bývalí členové stáhli návrh soudu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bývalí členové středočeské Strany práv občanů - zemanovci (SPOZ) stáhli návrh předběžného opatření, podle kterého Obvodní soud pro Prahu 1 zakázal konání mimořádného volebního sjezdu strany. Řekli to mluvčí pražského městského soudu Markéta Puci a bývalý člen strany Jiří Vodička, který SPOZ zažaloval se třemi kolegy. Sobotní sjezd strany by se tak podle všeho měl uskutečnit.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Politická strana SPOZ

Článek

"Necháme sjezd proběhnout," uvedl Vodička. Žalobu podle jeho slov stáhli proto, že bývalí členové strany nedokázali složit jistinu ve výši 300 000 korun, což mají být náklady na konání sněmu v pražském TOP hotelu. "To je ten důvod, nic jiného," dodal Vodička.

Stažení žaloby potvrdila mluvčí odvolacího soudu Puci. Tento soud měl totiž rozhodnout o odvolání proti nepravomocnému předběžnému opatření, které SPOZ podala. Po stažení žaloby teď bude muset řízení zastavit.

"Pokud zítra (v pátek) nepřijde ještě nějaké další předběžné opatření, tak tomuto sjezdu už nebude nic bránit," řekla mluvčí prvoinstančního obvodního soudu Alena Novotná. Obvodní soud také bude muset rozhodnutí SPOZ doručit do datové schránky.

Chybí oficiální informace

Místopředseda SPOZ Vladimír Kruliš zatím od soudů neměl oficiální informace. "Počkáme na rozhodnutí soudu. Zatím se musíme řídit tím, co stále platí, a to je předběžné opatření, které nařizuje nekonat sjezd" řekl Kruliš. Dodal však, že by byl rád, kdyby se nakonec mohl uskutečnit.

Bývalí středočeští členové SPOZ se soudí se stranou od loňského září kvůli údajně neplatné krajské konferenci z loňského srpna, kde byli sesazeni ze svých funkcí a vyloučeni poté, co centrální vedení údajně uspořádalo středočeský kongres, aniž by na to mělo podle stanov právo.

K potřebnému počtu hlasů na odvolání nepohodlných straníků si vedení údajně pomohlo náborem nových lidí. Podle vedení strany ale vše proběhlo v pořádku. Tento soudní spor podle Vodičky dál pokračuje a měl by do něj být založen i spis týkající se zákazu kongresu.

Mimořádný volební sněm zemanovců by se měl uskutečnit v sobotu v pražském TOP hotelu. Kandidátem na předsedu zřejmě bude mimo jiné bývalý prezident Agrární komory Jan Veleba, který to potvrdil na nedávném sjezdu komory v Olomouci. Na volebním sněmu SPOZ by měl promluvit také prezident Zeman.

Reklama

Související články

Soud zatrhl zemanovcům víkendový sněm

Obvodní soud pro Prahu 1 předběžným opatřením uložil Straně práv občanů - zemanovcům (SPOZ), aby neuskutečnila svůj plánovaný sobotní sjezd. Návrh soudu podal...

Výběr článků

Načítám