Hlavní obsah

Sjezd ČLK možná zaútočí na Rathovo křeslo

– PRAHA/BRNO
Novinky, Václav Pergl, Právo

Od pátku do neděle bude v Brně probíhat sjezd České lékařské komory. Očekává se, že ač nejde o volební sjezd, mohou z pléna zaznít hlasy o vyvolání důvěry prezidentu komory Davidu Rathovi nebo i požadavek na jeho odvolání z funkce.

Foto: VMO

Návštěvníci si prohlížejí exponáty výstavy

Článek

"Nemohu to vyloučit. Je skupina lékařů, která jde nejen proti mě, ale proti celému vedení komory. Jsou to jedni a titíž lidé, kteří vystupují pod hlavičkou různých organizací. Je jich asi 15 až 20 a řekl bych, že jsou to známé firmy," uvedl Rath. Revizní komise ČLK v minulých dnech zpochybnila jak hospodaření komory, tak Rathovu primářskou licenci. Rath si do ní totiž započítal i šest měsíců, kdy působil jako pomocný lékař na vojně. A to je protizákonné. Navíc tuto dobu před tím, když vstupoval do komory, si do lékařské praxe nezapočítal.

"Jde o nepřesnost v jednom dopise starém 12 let. Když do dneska hodnotím, byla to hloupost a je na místě se omluvit za to, že jsem do dopisu takové nepřesnosti napsal. Je to ale dvanáct let a v té době jsem ještě ani nebyl členem komory, natož pak funkcionářem," řekl Rath. Možná úprava stanov

Sjezd tedy může pořádně zamávat s křeslem prezidenta Ratha. Ten se ale neobává, že by o funkci přišel, protože komora pod jeho vedením, jak sám tvrdí, "pracovala dobře". Na sjezdu se očekává i úprava stanov. Funkční období vedení komory se má změnit ze současných čtyř na pět let a má se zrušit podmínka, že každý může kandidovat pouze dvakrát po sobě. Podle právníků, je prý tato klausule v rozporu se zákonem.

Pokud by oba návrhy prošly, pak by Rath zvolený na sjezdu loni na čtyři roky, mohl být ve funkci o rok déle a ucházet se o ni po čtyřech letech opět již po třetí v řadě. Tyto návrhy mají ale i hodně odpůrců. Podle nich jsou nedemokratické.

Reklama

Výběr článků

Načítám