Hlavní obsah

Silný vítr ukončil protest Greenpeace na komíně Spolany

– NERATOVICE

Sílící vítr zkomplikoval protest aktivistů ekologické organizace Greenpeace v chemičce Spolana v Neratovicích na Mělnicku. Rozhodli se proto předčasně odvolat svých osm kolegů, kteří ráno vylezli na komín v areálu závodu a rozvinuli obří transparent. Vítr ho odpoledne částečně utrhl a aktivisté na komíně se snažili dostat dolů i jeho zbylé cáry.

Foto: Karel Kavička
Článek

Všichni slezli na zem před 18. hodinou. Pod komínem na ně již čekala policie, která je postupně začala vyslýchat. Policejní mluvčí Pavel Truxa řekl, že tím pro policii celý případ skončí, protože aktivisté se nedopustili žádného trestného činu.

Horolezci chtěli setrvat na místě tak dlouho, dokud vedení chemičky neslíbí nápravu. Greenpeace usiluje o to, aby Spolana odškodnila nejen bývalé zaměstnance závodu postižené při výrobě dioxinů, ale i všechny lidi postižené úniky chloru a dalšími toxickými látkami v posledních letech.

Podle představitelů Spolany však žádné vyjednávání nepřipadá v úvahu.

Aktivisté ekologické organizace Greenpeace začali lézt asi v 05:00 na 200 metrů vysoký komín v areálu chemičky Spolana v Neratovicích na Mělnicku. O hodinu později bylo jasné, že i přes snahu ochranky a policie se podařilo všem horolezcům na komín vylézt. Jejich cestu na komín jistí takzvaní blokeři, kteří zabránili, aby horolezce ochranka přiměla k návratu hned v první fázi.

Vyvěsili tam obří transparent Stop dioxin-rtuť- PCB-HCB. Akce se účastnili ekologičtí aktivisté ze sedmi zemí. Transparent měl plochu 400m2 a vážil 60 kilogramů.

Připluli přes Labe na člunech

Akce se účastnili aktivisté z České republiky, Nizozemska, Německa, Finska, Slovenska, Rakouska a Británie. Ochranku se jim podařilo překvapit, protože do areálu závodu připluli přes Labe na motorových člunech.

Greenpeace patří spolu se sdružením Arnika k nejaktivnějším kritikům chemičky Spolana a jejího vedení. Již několik let upozorňují na léta neřešené staré ekologické zátěže v podobě zamořených objektů dioxiny a rtutí. Ekologové upozorňují, že Spolana zamořovala po dlouhá léta své okolí nejen rtutí a dioxiny, ale i hexachlorbenzenem a dalšími vysoce toxickými látkami.

Měření prokázala různé jedy nejen v areálu podniku, ale i v půdě a ve tkáních živočichů v okolí závodu. Právě zjištění Greenpeace, že dioxiny obsahovala i slepičí vejce a těla kachen u chovatelů v nedaleké Libiši, urychlila aktivitu státních orgánů a odstartovala rozsáhlý výzkum zamoření okolí závodu i zdravotní průzkum vybraných obyvatel Libiše, Neratovic a Tišic.

"Místo odškodnění postižených a hledání čistých technologií a ekologičtější výroby odmítá Spolana převzít za způsobené škody jakoukoli odpovědnost a s některými se dokonce soudí," řekl ČTK expert Greenpeace na toxické látky Miroslav Šuta.

Sanace se připravují

Spolana se nyní snaží vyrovnat s pěstiteli postiženými úniky chloru v letech 2000 a 2002. Spolana ve spolupráci s Fondem národního majetku a s vybranou firmou již připravuje sanaci dvou objektů zamořených dioxiny. V pondělí chce ukázat zájemcům ukázku této metody a přesvědčit je o její bezpečnosti pro okolí. Zároveň se již připravuje sanace rozsáhlého objektu bývalé amalgámové elektrolýzy promořené rtutí. Obě tyto sanace potrvají několik let a přijdou asi na 3,5 miliardy korun.

Greenpeace ovšem kritizují fakt, že metoda sanace dioxinů firmou SITA Bohemia byla vybrána bez výběrového řízení, přestože podle ekologů existují ještě další dvě vyhovující technologie.

Nedělní akcí ve Spolaně zahájilo Greenpeace informační turné Labe Tour 2003. Během ní bude v příštím týdnu v několika městech na Labi upozorňovat na rizika spojená s koncentrací mnoha nebezpečných výrob a látek na břehu Labe. Při loňské povodni se totiž ze Spolany vyplavily tuny toxických látek do řeky.

Anketa

Zlehčuje Spolana problémy se znečištěním jejího okolí?
Ano
74,1 %
Ne, snaží se problém řešit.
25,9 %
Celkem hlasovalo 216 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Okolí Spolany je plné jedů

Obyvatelé Libiše na Mělnicku s velkými obavami přijali zprávu veterinářů, kteří ve vzorcích vajec a ryb našli vysoký obsah toxických látek. Obávají se,...

Výběr článků

Načítám