Hlavní obsah

Silný vítr a sněhové jazyky komplikují dopravu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Dopravu na mnoha místech Česka ve čtvrtek ráno komplikují sněhové jazyky, na některých místech i silně fouká a vozovky pokrývá rozbředlý či ujetý sníh. Silnice na Klínovec v Krušných horách byla po středečních komplikacích opět otevřena.

Foto: Právo

Ilustrační foto

Článek

Silnice na Vysočině jsou ve čtvrtek sjízdné jen se zvýšenou opatrností. Kvůli silnému větru a nočním sněhovým přeháňkám se na návětrných místech tvoří sněhové jazyky. I na hlavních tazích leží rozbředlý a někde ujetý sníh, vedlejší silnice jsou se zledovatělou vrstvou sněhu kryté posypem. Silničáři měli v noci v terénu asi 150 sypačů a radlic, řekl dispečer krajských silničářů Roman Hubený.

V noci teploty klesaly k šesti stupňům Celsia pod nulou a foukal nárazový vítr. „Na silnicích první třídy je po chemickém ošetření sníh rozbředlý, místy je i ujetý, protože sůl ve větru tak dobře nebere,” uvedl Hubený.

Silnice v Libereckém kraji jsou nadále sjízdné s velkou opatrností. Silničáři varují před tvorbou sněhových jazyků a upozorňují, že ve vyšších polohách mohou být lokálně některé silnice zaváté. U mokrých povrchů hrozí námraza. Varování před ní platí i pro čtyřproudou silnici z Liberce na Prahu, stoupání přes Svor na Českolipsku či silnici 13 z Liberce na Frýdlant. Vyplývá to z údajů na dopravním webu ředitelství silnic a dálnic.

Pro nákladní vozy nad šest tun je od středy uzavřená silnice III. třídy přes Oldřichovské sedlo z Mníšku na Liberecku do Raspenavy. Zákaz potrvá minimálně týden. Silnice se v zimě nesolí, řidiči kamionů musí k cestě do Raspenavy a Hejnic využít silnici 13, která se udržuje chemicky.

Problémy mohou mít řidiči nákladních vozů i na silnici 10 z Tanvaldu na Harrachov, která vede dál do Polska. Silničáři doporučují využít jako alternativní trasu silnici 35 přes hraniční přechod Hrádek nad Nisou na Liberecku.

Krajští silničáři kvůli nepříznivým povětrnostním podmínkám varují před námrazou i tvorbou sněhových jazyků a upozorňují, že ve vyšších polohách mohou být lokálně některé silnice zaváté.

Silnice v jižních Čechách jsou sjízdné se zvýšenou opatrností. Silničáři vyjeli ve většině kraje během noci s veškerou technikou, řekla ráno dispečerka Správy a údržby silnic Kateřina Řepová. Podle meteorologů se budou ve čtvrtek ve vyšších polohách tvořit místy sněhové jazyky. V noci bylo nejchladněji na šumavském vrcholu Plechý, a to minus 11,7 stupně.

Dálnice na jihu jsou mokré po chemickém ošetření, sjízdné se zvýšenou opatrností. Všechny silnice I. tříd v kraji jsou sjízdné se zvýšenou opatrností, na Prachaticku na nich leží rozbředlý sníh po ošetření. Na silnicích II. a III. tříd Jindřichohradecka je ujetá vrstva sněhu krytá posypem.

Na Českobudějovicku, Písecku i Prachaticku vyjeli silničáři během noci s veškerou technikou. „Na Strakonicku se tvořila ledovka mezi Strakonicemi a Volyní, na Českobudějovicku byla po celou noc všechna vozidla ve výjezdu,” uvedla Řepová.

Hlavní tahy v Karlovarském kraji jsou sjízdné se zvýšenou opatrností. Na místních komunikacích hlavně ve vyšších polohách nicméně stále leží sníh, místy by měli řidiči nadále počítat se sněhovými přeháňkami. Teploty zůstávají pod nulou, na silnicích proto hrozí také námraza.

Foto: Slavomír Kubeš, ČTK

Kvůli silnému větru a sněžení silničáři uzavřeli silnici z Božího Daru na Klínovec. Na silnicích se tvořily sněhové jazyky.

Silné sněžení a vítr výrazně zkomplikoval dopravu v Česku už ve středu. Silnice na Neklid a Klínovec (1244 m n. m.) byla od kruhového objezdu nad Božím Darem v Krušných horách uzavřena od středy až do čtvrtečního rána, kdy byla opět zprovozněna. Auta zůstala stát na vozovce, ze které se tak stalo jedno velké parkoviště. [celá zpráva]

Silnice na Zlínsku a Vsetínsku pokrývá místy rozbředlý sníh. Ve vyšších polohách leží na vozovkách uježděná vrstva sněhu krytá posypem. Sjízdné jsou se zvýšenou opatrností. Komunikace v ostatních částech Zlínského kraje jsou po chemickém ošetření většinou holé a mokré. Na silnici I/50 mezi Uherským Brodem a Starým Hrozenkovem na Uherskohradišťsku se vyskytuje ledovka. Dopravu v kraji komplikují také sněhové přeháňky a silný vítr. Vyplývá to z aktuálních informací zveřejněných Ředitelstvím silnic a dálnic ČR.

Kvůli sněhovým jazyků, které se tvoří v některých částech Moravskoslezského kraje, musí být ve čtvrtek řidiči zvlášť opatrní. Jedná se zvláště o Bruntálsko a také Opavsko, kde jsou vozovky místy i zledovatělé. Kvůli sněhovým přeháňkám může být rovněž snížena viditelnost. Vyplývá to z informací zveřejněných silničáři.

Na chemicky ošetřovaných komunikacích mohou ležet zbytky rozbředlého sněhu nebo jsou mokré. Na některých silnice nižších tříd, zvláště ve vyšších polohách, leží vrstva sněhu krytá posypem.

Foto: KSÚS Karlovarského kraje

Situace ze silnice nad Božím Darem. V horní části obrázku je vidět sníh vytvářející bílou tmu.

Rozbředlý sníh, sněhové jazyky ale místy i námraza může potrápit řidiče mířící na sever Olomouckého kraje. Se zimními nástrahami na silnicích musejí počítat především ve vyšších polohách Šumperska a Jesenicka, středeční sněžení však zanechalo stopy i na vozovkách ve vyšších polohách Olomoucka či Prostějovska, vyplývá to z informací Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD). Silničáři i nadále v regionu hlásí sněhové přeháňky.

Na silnicích v Královéhradeckém kraji leží po středečním a nočním sněžení ujetý či rozbředlý sníh. Ve vyšších polohách Krkonoš hrozí kvůli silnému větru sněhové jazyky. Dálnice D11 z Prahy do Hradce Králové byla ráno bez sněhu a sjízdná bez omezení.

Silnice v Jihomoravském kraji jsou sjízdné se zvýšenou opatrností. V Bílých Karpatech se tvoří náledí, na Brněnsku a na Vyškovsku mohou silnice namrzat. Vyplývá to z informací zveřejněných na webu Správy a údržby silnic Jihomoravského kraje.

Na mnoha místech v Pardubickém kraji leží na silnicích sníh. Je po solení rozbředlý, někde i uježděný. Lokálně se také vytvářejí sněhové jazyky, upozorňují silničáři.

Řidiči musí se sněhem počítat například v okolí Hlinska, Lanškrouna, Litomyšle, Svitav, Poličky, Žamberka nebo v Železných horách. Na Lanškrounsku se ve vyšších polohách vlivem větru tvoří slabé sněhové jazyky.

Problémy jsou například na silnici I/34 z Poličky na Svitavy. U obce Pomezí jsou odstavené dva kamiony u krajnice a nemohou na sněhu vyjet.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám