Hlavní obsah

Silnice jsou zase pod sněhem a kloužou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Vydatné sněžení, které do České republiky dorazilo v neděli odpoledne, opět komplikuje dopravu na většině území. Na některých místech ČR napadlo až kolem deseti centimetrů nového sněhu. Silnice kloužou a cestáři proto nabádají motoristy, aby řídili obezřetně.

Článek

Středočeské silnice pokrývá nový, rozbředlý nebo ujetý sníh. Řidiči by měli být opatrní na všech silnicích včetně dálnic a rychlostních komunikací, vyplývá z informací Ředitelství silnic a dálnic. Nejvíce problémů mohou motoristé očekávat na komunikacích nižších tříd. Na ujetý sníh ošetřený posypem narazí řidiči například na Benešovsku, Kokořínsku nebo Berounsku.

Řidiči v Ústeckém kraji opět bojují se sněhem, kterého přes noc spadlo až deset centimetrů. Největší problémy napáchal na staré silnici E55 ve směru z Lovosic do Teplic, kde v kopci za Velemínem zapadla řada kamiónů. Zbytek hlavních tahů by měl být v protažený a chemicky ošetřený.

Všechny hlavní silniční tahy v Praze jsou sjízdné, na silnicích nižších tříd leží vrstva rozbředlého sněhu. Pražští silničáři vyslali v půl šesté ráno prvních 70 vozů na silnice prvních tříd, o hodinu později vyjely další. Nyní je v terénu 130 posypových vozů.

Na jihu Čech napadlo v noci kolem osmi centimetrů sněhu. Cestáři mají veškerou techniku v terénu. Řidiči ale musí počítat na vozovkách se zbytky rozbředlého a někde ujetého sněhu. Dohlednost je snížená. "Všechny silnice jsou se zvýšenou opatrností sjízdné, někde mají potíže řidiči kamiónů," řekl dispečer zimní služby Jan Zmek.

Foto: Martin Neliba, ČTK

Silničáři nabádají motoristy k opatrnosti.

V Libereckém kraji místy napadalo pět až deset centimetrů sněhu. Zůstává především na silnicích nižších tříd, ve vyšších polohách na otevřených místech se navíc mohou tvořit jazyky. Silnice první a druhé třídy ošetřované chemicky jsou většinou holé a mokré, ve vyšších polohách na nich zůstávají zbytky rozbředlého sněhu.

Sněžení komplikuje dopravu i na silnicích v Plzeňském kraji. Silnice prvních tříd včetně dálnice D5 jsou většinou mokré nebo se zbytky rozbředlého sněhu po solení. Na vedlejších komunikacích se drží ujetá vrstva sněhu nebo rozježděný sníh. Na kluzkou vozovku upozorňují i některé dálniční tabule na rozvadovské části dálnice.

Také v Královéhradeckém a Pardubickém kraji v noci napadlo několik centimetrů sněhu. Na dálnici z Prahy do Hradce Králové leží zbytky rozbředlého sněhu. Na hlavních tazích je po chemickém ošetření převážně rozbředlý. Na silnicích nižších tříd se sníh ještě drží.

Na D1 leží místy rozbředlý sníh

Klouzat mohou silnice na Vysočině, kde napadlo až pět centimetrů sněhu. Cesty jsou sjízdné s opatrností, uvádí krajská správa a údržba silnic. Hlavní tahy a dálnice D1, které se solí, jsou převážně mokré se zbytky rozbředlého sněhu. Na příjezdu na dálnici u Humpolce se tvoří kolony kamiónů, které mají potíže vyjet ve stoupání na zasněžené komunikaci. Na silnicích nižších tříd leží ujetý sníh krytý drtí.

"V noci jezdily skoro všechny sypače. Žádné problémy teď nemáme hlášeny," uvedl dispečer krajské správy a údržby.

Na mnoha silnicích v Moravskoslezském kraji zůstává po víkendovém sněžení vrstva sněhu. Rozbředlý sníh leží na hlavních tazích především na Opavsku a Bruntálsku, kde stále v přeháňkách sněží. Ujetá vrstva sněhu pokrývá hlavně vedlejší silnice na Opavsku, Bruntálsku a Novojičínsku. Severomoravská část dálnice D1 je pouze mokrá.

V Olomouckém kraji trápí řidiče nový sníh především na severu regionu. Na Šumpersku a Jesenicku napadlo kolem pěti centimetrů, sypat museli cesty silničáři také v ostatních regionech. Podle správců silnic je vše sjízdné, řidiči by však měli být na silnicích opatrní.

Sněhové přeháňky komplikují dopravu také ve Zlínském kraji. Zejména menší cesty na Vsetínsku pokryl čerstvý sníh, ve vyšších polohách jej přibylo až deset centimetrů. Sjízdné se zvýšenou opatrností jsou i vedlejší tahy ve zbylých okresech kraje. Motoristé by proto měli volit obezřetnou jízdu, vyplývá z informací Ředitelství silnic a dálnic ČR.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám