Hlavní obsah

Silničáři: odložte cestu do hor

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA/OLOMOUC

Sněhové přeháňky a prudký nárazový vítr od pátečního rána komplikují dopravu. Potíže mají řidiči zejména ve vyšších polohách. Kdo do hor nemusí, měl by podle silničářů cestu raději odložit. Nejsilnější poryvy větru, který na některých místech porážel stromy a měl na svědomí větve popadané na silnice, zaznamenali na Milešovce a na německé straně Šumavy.

Foto: Jan Řehounek
Článek

Zvýšené opatrnosti museli dbát například motoristé, kteří se vydali do Jeseníků. Na severu Olomouckého kraje nasněžilo až 40 centimetrů sněhu, nejhorší situace byla tradičně na Červenohorském sedle, které ráno zablokovaly kamióny.

V Karlovarském kraji byla dramatická situace především u Božího Daru v Krušných horách, kde v závějích uvízla řada vozů. Bez sněhových řetězů tu byla jízda prakticky nemožná, varovali cestáři. Sněhové jazyky a závěje se však tvořily i jinde.

Řidiči nákladních automobilů se potýkali s problémy také v Ústeckém kraji, a to zejména před hraničním přechodem Cínovec na Teplicku a na Moldavě. Silnice k hraničním přechodům v horských oblastech udržovali silničáři sjízdné jen s vypětím všech sil.

Na Jablonecku a Semilsku napadlo v krátké době pět centimetrů mokrého sněhu, který z povrchu vozovek udělal kluziště. Prudký vítr navíc v noci v Libereckém kraji posrážel mnoho stromů.

Problémy i v Krkonoších

Silničáři v Královéhradeckém kraji varovali řidiče jedoucí do Krkonoš před silnou vrstvou těžkého uježděného sněhu, který namrzal. Na silnici mezi Vrchlabím a Špindlerovým Mlýnem poškodily několik aut spadané větvě a části stromů.

Až dvaceticentimetrová vrstva uježděného sněhu potrápila motoristy na Vsetínsku. V ostatních oblastech Zlínského kraje byla situace většinou příznivější.

Rozbředlý sníh, který silničáři odstraňovali s nasazením veškeré techniky, pokrýval silnice i na Vysočině. V Pardubickém a Středočeském kraji a také na jihu Čech si řidiči kvůli dešti stěžovali na špatnou viditelnost.

V Jeseníkách třetí lavinový stupeň

Třetí stupeň lavinového nebezpečí museli dnes ráno kvůli čerstvě napadanému sněhu vyhlásit pracovníci horské služby v Jeseníkách. Podle záchranářů napadlo na hřebenech hor až 40 centimetrů nového sněhu. Riziko sesuvu lavin hrozí v místech, kudy nevede žádná turistická stezka.

"Třetí stupeň jsme museli vyhlásit kvůli novému sněhu. Nyní leží na nejvyšších místech v Jeseníkách až 150 centimetrů," řekl Pavel Řeha z horské služby na Ovčárně.

Sesuv lavin hrozí v pěti lokalitách - v oblasti Velkého a Malého Kotle, Červené hory, Kralického Sněžníku, Kamzičníku a Jeleního žlebu. Záchranáři však upozorňují na to, že pokud budou lidé dodržovat turistické trasy, nebezpečí jim nehrozí. "Je to na místech, která nejsou pro turisty přístupná," dodal Řeha.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám