Hlavní obsah

Šilhání nebo fotka s bleskem mohou odhalit nádor oka dítěte

Právo, Václav Pergl

Pokud fotografujete od narození své děti s bleskem, nevypínejte redukci „červených“ očí. Fotografie s bleskem totiž může odhalit rakovinový nádor očí dětí. Druhým znakem onemocnění může být šilhání, protože dítě na oko špatně vidí a hledá úhel, kde vidí ostřeji.

Foto: Profimedia.cz

Tříletá britská holčička Rose Lucking-Elhitmiová na fotce s bleskem, který ukazuje nádor v jejím pravém oku.

Článek

Nitroočnímu nádoru se odborně říká retinoblastom a je typický pro dětský věk. Nejčastějším příznakem je bělavý odraz v oku, který je vidět při pořízení fotografie s bleskem nebo šilhání. V České republice retinoblastomem ročně onemocní šest až osm dětí ve věku do tří let.

„Počet dětí s retinoblastomem se nezdá tak vysoký, ale šíření povědomí o této diagnóze je nesmírně důležité, protože šance na vyléčení závisí na včasném záchytu nemoci,“ řekl Právu Karel Švojgr z kliniky dětské hematologie a onkologie 2. lékařské fakulty UK a FN v Motole v Praze.

Doživotní sledování

Podle něj přibližně polovina dětí z uvedeného počtu onemocní tzv. hereditárním retinoblastomem, který je geneticky podmíněn.

„Proto jsou všem pacientům prováděna genetická vyšetření z krve, která s jistotou prokážou, zda je příčinou nádoru zárodečná mutace tzv. retinoblastomového genu, či nikoli. V případě, že ano, existuje zde riziko přenosu na další generace a rovněž i vzniku dalších nádorů kdekoli v těle v pozdějším věku. Tyto pacienty je proto třeba doživotně sledovat,“ vysvětlil dětský onkolog.

Dalším důvodem, proč je letošní Den dětské onkologie, který bude 17. února, věnován retinoblastomu, jsou významné posuny v léčbě díky metodě intraarteriální chemoterapie. „Díky ní dokážeme dnes vyléčit i velkou část pacientů, kterým jsme dříve museli provádět chirurgické odstranění oka,“ upřesnil Švojgr.

„Za poslední léta jsme léčili 101 očí dětí s tímto nádorem, z toho v 55 případech ale oko muselo být nahrazeno protézou. Děti ji snášejí velmi dobře, ale protože rostou, tak s věkem se tato oční protéza musí i měnit,“ dodal.

„Samozřejmě že nádorové onemocnění se netýká jen oka. Rakovinový nádor, nejčastěji krve, dostane 300 až 350 dětí ročně a více než osmdesát procent z nich se vyléčí,“ poznamenala Lucie Hrdličková z uvedené kliniky.

Byl to šok

Proto je každým rokem Den dětské onkologie zaměřen na jiný dětský onkologický nádor, aby se veřejnost o něm dozvěděla co nejvíc a věděla, jak mu předcházet.

„Byl to šok, když jsme zjistili náhodou při dovolené na Lipně, že naše malá Zuzka, které ještě nebyl ani rok, má nádor v oku,“ řekla paní Mirka Holomojová. Rodina okamžitě vyměnila dovolenou za oční kliniku v Praze Motole.

Malá Zuzka se tam na onkologii léčila tři roky, podstoupila třicet narkóz, ale dnes, kdy už je jí deset let, je v pořádku. Dokonce ani nepřišla o oko jako jiné děti s tímto nádorem.

Podobně popisuje příběh své Amélky i paní Krahulcová. Obě maminky dnes pomáhají rodičům dětí se stejnou diagnózou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám