Hlavní obsah

Sexuálními predátory na sítích jsou i teenageři

Sexuálního predátora lovícího na internetu děti či mladistvé a loudícího z nich nahé fotografie si možná většina lidí i pod dojmem snímku „V síti“ představí jako muže středního věku. Jenže realita je jiná.

Ilustrační foto

Článek

Právo má k dispozici popis dvou případů z jihu Moravy, kde se v roli sexuálních predátorů, kteří ovšem nezůstali jen na internetu, ale své oběti dokonce znásilnili, představili dva chlapci. Ti se útoků dopouštěli od svých přibližně 15 a 17 let. Počet jejich obětí se šplhá na několik desítek.

Mladší z hochů cílil na dívky podobného věku. Starší měl zálusk na chlapce. Při svých útocích postupovali takřka totožně. Na sociálních sítích se seznámili se svými protějšky, následovaly výměny intimních fotek a videí, a nakonec i osobní schůzka, která skončila znásilněním.

Sexuální obtěžování v MHD zažila třetina žen

Krimi

Podle dlouholeté soudní znalkyně a primářky Sexuologického oddělení Fakultní nemocnice v Brně Petry Sejbalové, která se přímo na objasňování jednoho zmíněného případu podílela, je otázkou, kam bude směřovat dál dráha obou predátorů po odsouzení a případném ochranném léčení.

„Zdali tito mladí muži využijí možností terapie, aby získali náhled na patologii svého jednání a aby měli jasná pravidla o tom, co lze považovat za zákonem přípustné chování, záleží jen na nich. Tu možnost dostanou. Ovšem zdali ji skutečně využijí, to nevíme,“ řekla Právu Sejbalová s tím, že v poslední době dostává na stůl k posouzení od policie stále více případů, v nichž figurují mladiství dopustivší se trestného jednání souvisejícího právě s komunikací na internetu.

Sexuálními predátory na sítích jsou i teenageři

Koronavirová pandemie a s ní související restrikce nekalostem na síti jen nahrála. „Lidé byli při lockdownu izolovaní a komunikace se přenesla na sociální sítě. Nebyla totiž možnost seznamovat se na obvyklých místech, jako jsou diskotéky, tancovačky nebo festivaly,“ upozornila znalkyně.

Nahota na internetu je už dnes běžná

Mámení nahých fotografií ale není dnes už zdaleka jen doménou internetových predátorů. „Zasílání intimních fotek lidem, které člověk nikdy neviděl, je dnes už běžnou záležitostí napříč generacemi. Stalo se to velmi častou součástí komunikace. Neřekla bych, že se jedná o klasické namlouvání, ale rozhodně chce dotyčný toho druhého nějak zaujmout,“ popsala Sejbalová.

Guvernér státu New York sexuálně obtěžoval zaměstnankyně, tvrdí prokuratura

Amerika

Podle zkušené znalkyně trestuhodně zaostáváme v osvětě týkající se virtuálního prostředí. „Zaspali jsme. Už od první třídy by měly být děti vychovávány k tomu, že sociální sítě jsou nebezpečné prostředí,“ zdůraznila Sejbalová.

Na potvrzení svých slov znalkyně připomenula případ teprve třináctileté dívky, která se na internetu seznámila s dospělým mužem a posílala mu své nahé fotografie. „On ji pak přiměl k tomu, že pro něj začala vyhledávat dětské porno a posílala mu ho. Z oběti se tak stala pachatelem,“ dodala Sejbalová.

Reklama

Výběr článků

Načítám