Hlavní obsah

Server Ulož.to prohrál spor o stahování šesti českých filmů

– Praha

Ze serveru Ulož.to nebude možné stáhnout Pelíšky a dalších pět českých filmů. Ve středu o tom pravomocně rozhodl pražský vrchní soud, který vyhověl žalobě agentury Dilia. Právní zástupce serveru řekl po zasedání novinářům, že rozsudek může mít negativní precedenční charakter a dopad na svobodu internetu.

Foto: Novinky

Ilustrační foto

Článek

Podle právníka agentury chtěla Dilia vyslat zprávu o tom, že filmy jsou na serveru nelegálně. Dilia zastupuje autory a další nositele autorských práv. Verdikt se vedle Pelíšků týká snímků Kobry a užovky, Ostře sledované vlaky, Vesničko má středisková a pohádek S Čerty nejsou žerty a Obušku, z pytle ven.

Server pro nahrávání, sdílení a stahování souborů Ulož.to musí do 60 dnů od právní moci rozsudku zajistit, aby z něj veřejnost nemohla stahovat soubory s názvy těchto filmů v konkrétních formátech, které soud ve verdiktu vyjmenoval.

Ulož.to: Opatření soudu proti šíření Šarlatána má nedostatky, zrušíme ho

Film

Právní zástupce agentury Dilia Rudolf Leška ve středu u soudu uvedl, že Ulož.to provozuje svou službu nelegálně a porušuje autorská práva, když umožňuje vyhledávání souborů podle jejich názvu a formátu.

„Obchodní model žalované (Ulož.to) je postavený na pirátství," prohlásil. ”Kdokoliv hledá film nebo hudbu, může jít na tu službu a zaplatit si rychlejší stahování. Většinu svých příjmů má žalovaná z odměn za rychlejší stahování, zbytek je z reklamy," popsal.

Šarlatán versus Ulož.to. Filmaři získali předběžné opatření proti šíření

Film

Právník serveru Jan Krabec důrazně popřel, že by byla činnost Ulož.to v rozporu s nějakým právním předpisem. Původní rozsudek pražského městského soudu, proti němuž podaly odvolání obě strany sporu, podle něj překročil mantinely českého právního řádu.

Doplnil, že jeho potvrzení může být faktickým koncem svobodného internetu. Podle něj jde o zásah do práva na svobodu projevu a o cenzuru.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám