Hlavní obsah

Šarlatán versus Ulož.to. Filmaři získali předběžné opatření proti šíření

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Společnost CinemArt se obrátila na soud kvůli filmu Šarlatán, který nabízí stránka Ulož.to. Městský soud v Praze pak rozhodl o nařízení předběžného opatření ve věci veřejného zpřístupňování digitálních souborů obsahujících film Šarlatán.

Foto: CinemArt

Role Jana Mikoláška se zhostil Ivan Trojan.

Článek

„Předběžné rozhodnutí soudu nařizuje jejímu odpůrci, společnosti Uloz.to cloud, a. s., povinnost zdržet se po dobu trvání distribuční licence společnosti CinemArt do 20. srpna 2030 umožnění veřejného zpřístupňování digitálních souborů obsahujících záznam audiovizuálního díla Šarlatán, pokud můžou členové veřejnosti v České republice tyto soubory vyhledat zadáním titulu díla ve vyhledávači poskytnutém k tomu veřejnosti odpůrcem,“ sdělil v úterý Novinkám CinemArt.

„Když dokáže ve vyhledávači služby ulož.to vyhledat film Šarlatán osmileté dítě, musí být schopen film vyhledat ve svém vyhledávači i provozovatel služby, a to případně i za pomoci automatizovaných nebo částečně automatizovaných prostředků,“ dodala společnost.

Firma Uloz.to cloud, a. s., ještě v úterý 22. prosince stále poskytovala možnost film Šarlatán stáhnout zdarma nebo za poplatek za rychlejší stahování.

„Toto rozhodnutí, které považujeme za přelom ve vleklých sporech nejen s touto firmou, může pozitivně ovlivnit situaci ve věci ochrany autorských práv a změnit tak i atmosféru ve velké části veřejnosti, kdy je tento typ porušování autorských práv považován za běžnou a relativně tolerovanou činnost. Významná část veřejnosti se dokonce mylně domnívá, že platby společnosti Uloz.to cloud, a. s., jsou platbami, z nichž tato společnost platí podíl tvůrcům, jejichž práci tato společnost veřejnosti prodává,“ uvedl CinemArt.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám