Hlavní obsah

Senátorova pracovní cesta do Peru: Machu Picchu, listy koky a prohlídka stadiónu

Novinky, Václav Lang
Praha

Čtveřice senátorů z výboru pro územní rozvoj zavítala koncem května na týdenní pracovní návštěvu jihoamerického Peru. Kromě diskusí s místními politiky si senátoři našli čas i na volnočasové aktivity, jako třeba výšlap na Machu Picchu. Obsáhlé vyprávění o tom den za dnem přinesl senátor Miloš Vystrčil (ODS).

Foto: Miroslav Benč, Novinky

Machu Picchu

Článek

„Je mi jasné, že vždy bude možné cesty do takto vzdálených zemí zpochybňovat a stavět cestující politiky do negativního světla. I proto se dlouhodobě o všech svých zahraničních cestách snažím informovat a velmi pečlivě je zvažuji a jejich počet se snažím minimalizovat. Za čtyři roky v Senátu se jedná o mou čtvrtou senátní zahraniční cestu (USA, Brusel, Zakarpatí, Peru),“ předeslal před třemi týdny Vystrčil na svých webových stránkách.

Foto: Petr Horník, Právo

Senátor Miloš Vystrčil

V pravidelných příspěvcích pak popisoval, co čtyřčlenná výprava českých zákonodárců v Peru viděla a koho potkala.

Cusco a listy koky

Hlavním důvodem cesty podle něj byla „žádoucí podpora současných aktivit a hledání nových možností a příležitostí uplatnění českých podnikatelů v Peru a peruánských podnikatelů u nás“. Delegace se setkala s několika politiky a diplomaty včetně například ministryně zahraničí nebo ministra životního prostředí.

Vystrčil kvitoval, že se jim podařilo například domluvit návštěvu peruánských podnikatelů a kongresmanů v České republice. Čeští senátoři nabídli Peruáncům spolupráci při zalesňování části vykáceného deštného pralesa. Vedli také diskuse o životním prostředí, devastaci lesů, neoprávněné těžbě a cestovním ruchu.

Senátoři si ale našli čas také na příjemnější aktivity, než bylo domlouvání spolupráce s jihoamerickými protějšky. Podívali se například do historického náhorního města Cusca, kde si senátoři vyzkoušeli listy koky. „Bez uvedení konkrétních jmen si dovolím pouze poznamenat, že přes přípravu preventivním polykáním zaručeně pomáhajících prášků nebo následné žvýkání listů koky či cucání speciálních bonbónů, které lze v Cuscu normálně koupit, byla po příletu část naší výpravy devastována bolestmi hlavy, zvýšenou únavou i problémy s dýcháním,“ popsal Vystrčil výlet politiků.

Je o nás zájem, hlásí Vystrčil

Kromě Cusca se politici podívali také do místních muzeí, na národní fotbalový stadión a někteří z nich si připlatili za prohlídku ruin známého historického sídla Machu Picchu.

„Peru je čarovná země s velkou perspektivou a problémy, které jsme my již většinou vyřešili, a proto umíme a můžeme pomoci. Navíc je o nás zájem. Nevyužít toho by bylo chybou,“ sdělil závěrem Vystrčil.

Anketa

Máte politikům za zlé, že při pracovních cestách do zahraničí soukromě navštěvují tamní památky?
Ano
74,3 %
Ne
25,7 %
Celkem hlasovalo 8977 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám