Hlavní obsah

Senátoři TOP 09 posílí klub ODS. Přečíslí tak Starosty a prosadí Vystrčila

Právo, Novinky, dan, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

TOP 09 a ODS se v noci na středu domluvily, že vytvoří společný senátní klub. Vytvoří tak v horní komoře nejsilnější frakci, která má zvykové právo nominovat předsedu. Je tak jasné, že předsedou Senátu zůstane Miloš Vystrčil z ODS. Toho podpoří i hnutí STAN.

Foto: Jan Handrejch, Právo

První místopředseda TOP 09 a senátor Tomáš Czernin

Článek

„Jednali jsme dlouho do noci a domluvili jsme se na podpisu smlouvy o vzniku klubu ODS a TOP 09,“ řekl Právu první místopředseda TOP 09 a senátor Tomáš Czernin.

Klub ODS má 21 členů, společně se čtyřmi topáckými senátory bude mít 25 zákonodárců. Klub STAN naopak zeštíhlí na 24 členů.

Vystrčil nejspíš zůstane předsedou Senátu díky Tchaj-wanu

Volby do Senátu

Hnutí nicméně podpoří, aby Vystrčil pokračoval v čele Senátu. „Jsme uprostřed krize, kdy vláda nezvládá svou roli v domácí i v zahraniční politice. V době, kdy Poslaneckou sněmovnu ovládá populistická většina. V době, kdy prezident neplní svou roli a rozděluje společnost. Tím vším roste důležitost Senátu. Proto není na místě, v podivné a napjaté době, vést personální přetlačování o pozici předsedy. Podpoříme toho, kdo se osvědčil, podpoříme Miloše Vystrčila na funkci předsedy Senátu Parlamentu České republiky,” uvedl předseda STAN Vít Rakušan, který zároveň poděkoval senátorům z TOP 09 za dosavadní spolupráci.

Dohoda senátorů občanských demokratů a TOP 09 je dalším krokem, který jasně ukazuje na sbližování ODS a TOP 09 před sněmovními volbami, které budou příští rok na podzim. O společné koalici s nimi vyjednávají ještě lidovci.

Je tak možné, že proti hnutí ANO premiéra Andreje Babiše vzniknou dva středopravicové bloky: ODS, TOP 09 a KDU-ČSL a druhý tvořený STAN a Piráty.

Starostové a nezávislí už rozhodli, že s Piráty chtějí o koalici jednat, minulý týden. Piráti by o tom měli hlasovat ve čtvrtek.

Reklama

Výběr článků

Načítám