Hlavní obsah

Senátor Dryml: ČSSD musí změnit tvář i vedení a vyřešit trauma Zeman

Novinky, Vladislav Prouza

Senátor ČSSD Vladimír Dryml po prohraných volbách oznámil, že se hodlá ucházet o post ve vedení strany. Vedle avizované ambice získat křeslo místopředsedy nyní nevyloučil ani to, že by se stal nástupcem Jiřího Paroubka, po jehož odchodu vzniklo ve straně vakuum. Dryml hovoří i o odchodu stranických dinosaurů a urovnání vztahů s Milošem Zemanem.

Foto: Petr Horník, Právo

Vladimír Dryml.

Článek

Hodláte na následujícím sjezdu ČSSD kandidovat na místopředsedu. Proč ne rovnou na předsedu?

V politice, obzvláště v české, není nic nemožného. Každopádně je jasné, že je nutné co nejrychleji změnit tvář i vedení ČSSD a vrátit se zpět ke kořenům sociální demokracie.

Ztráta více než půl miliónu voličů a velké dluhy ČSSD, dosahující 700 miliónů korun, jsou vážným varováním. Jedinou šancí, jak uspět v příštích volbách, je podívat se konečně pravdě do očí a provést nikoliv pouze kosmetické změny. Toto bych mohl výrazněji ovlivnit pouze z postu místopředsedy, nejlépe předsedy.

Nevyužíváte trochu vakua vzniklého odchodem Jiřího Paroubka?

Vakuum je třeba smysluplně vyplnit. Neúspěch Jiřího Paroubka je zároveň neúspěchem celého užšího vedení ČSSD, a proto jsem požadoval a požaduji, aby tito lidé nesli společně s bývalým předsedou osobní odpovědnost.

Říkáte neúspěch Jiřího Paroubka. Můžete být konkrétnější?

Jednou z jeho největších chyb bylo, že se nedokázal rozloučit s Jaroslavem Tvrdíkem, který se snažil zákulisně řídit ČSSD. Další jeho chybou bylo, že se nedokázal domluvit s Milošem Zemanem a plnit sliby, čímž ČSSD ztratila možný koaliční potenciál.

Narážíte na Tvrdíkovu volební kampaň, která řadě lidí, jak se ukázalo, nebyla zrovna po chuti?

Přesně tak. Kampaň byla nabubřelá a zbytečně drahá. Jenom bych jednou rád věděl, kde všechny ty peníze skončily.

Znáte recept na současné choroby ČSSD?

Za prvé musí odejít sociálně demokratičtí političtí dinosauři, kteří se stále drží zuby nehty koryt. Dále bychom měli urychleně vyřešit chronické trauma Zeman. Minimálně se mu omluvit za podraz tehdejšího vedení ČSSD při volbě prezidenta. Nastává nutnost vytvořit nový program ČSSD, který osloví i střední třídu a drobné podnikatele s cílem zajistit pracovní místa.

Hlavně musíme začít radikálně bojovat proti korupci, vlastní řady nevyjímaje. Někdo musí demonstrovat občanům skutečnost, že důchodová a zdravotní reforma, jak si ji představuje současná povolební koalice, bude pro většinu z nich vražedná.

Vrátím-li se k vaší snaze stát v čele ČSSD. Víte už, zda bude mimořádný sjezd?

Bohužel namísto očekávaného očistného procesu sílí snahy o zakonzervování architektů volebního neúspěchu v jejich funkcích. Neuvědomili si, že jde o nejhorší porážku ČSSD za posledních deset let.

Reklama

Výběr článků

Načítám