Hlavní obsah

Senátní výbor posvětil centrální registr přestupků

Novinky, zpe, val

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Senátní ústavně-právní výbor ve středu doporučil horní parlamentní komoře schválit novelu zavádějící centrální registr přestupků, který má postihovat recidivisty. Kladně se vyjádřil také k předloze, podle níž mají být smlouvy zdravotních pojišťoven s nemocnicemi a ambulancemi účinné až po jejich zveřejnění. Bez usnesení ponechal novelu zákona o regulaci reklamy.

Foto: Petr Horník, Právo

Předseda ústavně-právního výboru horní parlamentní komory senátor Miroslav Antl (vlevo)

Článek

Novela zákona o přestupcích zvyšuje pokuty pro recidivisty. Když tedy opakovaně někdo spáchá vybraný přestupek do jednoho roku od doby, kdy byl uznán vinným z jiného přestupku, pokuta se mu bude moci zvýšit až o polovinu.

To znamená, že například za drobnou krádež by zloděj místo pokuty do 20 tisíc musel zaplatit až o 10 tisíc korun více. Opakované přestupky se však nestanou trestným činem.

Kubera: Zbytečný zákon

Zákon se bude týkat pouze vybraných přestupků proti veřejnému pořádku, občanskému soužití a proti majetku, přísněji tedy budou trestány například drobné krádeže, rušení nočního klidu, znečišťování veřejného prostranství nebo méně závažné ublížení na zdraví.

Na jednání senátního výboru normu zkritizoval senátor ODS Jaroslav Kubera, podle něhož se jedná o zbytečné zaplevelování právního řádu. „Je to opět zákon, bez kterého bychom žili úplně bez problémů. Kdyby neexistoval, nic se nestane,“ řekl.

Novela podle něj povede jen k chaosu a poslouží „šmírákům“. Jako jeden ze dvou senátorů byl proti předloze postoupené ze Sněmovny, přesto výbor přijal doporučující stanovisko.

Regulace reklamy bez usnesení

Výbor ve středu doporučil schválit také novelu zákona o veřejném zdravotním pojištění. Na jejím základě budou smlouvy mezi pojišťovnami a zdravotnickými zařízeními účinné až po jejich zveřejnění.

Naopak k novele zákona o regulaci reklamy nepřijali senátoři žádné usnesení. Tato norma řeší zákaz propagace nepovolených loterií, postihuje anonymní volební reklamu a upravuje i možnost umisťovat reklamu na pohřebnictví v areálech nemocnic a sociálních zařízení.

Reklama

Výběr článků

Načítám