Hlavní obsah

Senát vrátil Sněmovně zákon o "černé listině" uchazečů o veřejné zakázky

– Praha

Uzákonění "černé listiny" uchazečů o veřejné zakázky, kteří by o sobě poskytovali nepravdivé údaje, Senát ve středu vrátil Sněmovně. Senát navrhl doplnit pasáž o úhradě nákladů na řízení. Část návrhu, podle níž se má počet místopředsedů Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) zvýšit ze dvou na tři, z normy neodstranil.

Foto: Lukáš Táborský, Právo

Jednací místnost Senátu

Článek

Návrh podpořilo 61 senátorů, nikdo ze 70 přítomných nebyl proti.

Předseda Sněmovny Miloslav Vlček (ČSSD) jako předkladatel novely potvrdil tvrzení senátora Jana Horníka, že uzákonění třetího místopředsedy ÚOHS je výsledkem dohody dvou nejsilnějších stran, tedy občanských a sociálních demokratů. Horník z klubu TOP 09 a Starostové poukázal na to, že vytvoření nové funkce odebere z rozpočtu ročně 1,4 miliónu korun, byť má být prý náhradou zrušeno místo jednoho sekčního ředitele.

Vlček uvedl, že novelu předložil s cílem včlenit do českého právního řádu příslušnou evropskou směrnici ještě před uplynutím stanovené lhůty, tedy před letošním 20. prosincem. Podle něj se totiž před tímto datem nepodaří schválit obdobnou komplexnější novelu, jejímuž přijetí dával Horník přednost.  

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám