Hlavní obsah

Senát uvolnil umělé oplodnění pro manžele a páry nad 40 let

PRAHA

Věkové omezení pro umělé oplodnění nemá podle Senátu platit pro manželské či partnerské páry. Pro anonymní dárkyně vajíček by měl ale platit věkový limit od 18 do 35 let, pro anonymní dárce spermií do 40 let. Změny přinášejí pasáže o asistované reprodukci, které jsou součástí zákona o výzkumu na lidských kmenových embryonálních buňkách. Normu, kterou v pátek schválil Senát, musí znovu posoudit Sněmovna.

Článek

Poslanci v původním návrhu omezili dárcovství spermií u muže do 40 let a dárcovství vajíček u žen rovněž do 40 let. Původní verze zákona, kterou schválila Sněmovna, by tak většině čtyřicetiletých mužů zabránila mít děti pomocí umělého oplodnění. Nyní tento poměrně drahý zákrok pojišťovny bezdětným párům proplácejí, v případě přijetí zákona by si jej čtyřicetiletí a starší museli zaplatit.

Podle senátorů by ale manželské páry neměly podstupovat nákladná genetická vyšetření, která by jejich snahu o potomka zbytečně prodražovala a komplikovala.

Předseda Sdružení asistované reprodukce Miroslav Kadlec považoval zákon, kterým poslanci omezili umělé oplodnění do 40 let, za nehorázný. "Je to nehoráznost. Zamezit muži, kterému je 40 let a víc, v tom, aby mohl mít děti, a dokonce ho považovat za člověka, který už na děti nemá právo, to je něco neslýchaného. Je to medicínský a humánní nesmysl," prohlásil k původnímu návrhu Miroslav Kadlec.

Dětí ze zkumavky se ročně narodí kolem 2000

Kadlec soudí, že pokud by se tak skutečně stalo, znamenalo by to velký zásah do asistované reprodukce. V ČR se v posledních letech ročně rodí asi 2000 až 2200 dětí umělým oplodněním, tzv. ze zkumavky. Jsou to zhruba dvě procenta všech narozených dětí v roce.

Počet cyklů umělého oplodnění se ročně pohybuje zhruba na 8000, což odpovídá trendu hospodářsky rozvinutých zemí. Asi 27 % z toho skončí oplodněním. Je to víc, než umí příroda, protože zdravý pár má asi 25procentní naději, že žena otěhotní. Navíc neplodných mužů v posledních letech přibývá, a kdyby nebylo lékařské vědy, která složitými metodami umí takovému muži odebrat spermie, pak by mnoho párů bylo bezdětných.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám