Hlavní obsah

Senát a Sněmovna se hádají o text novely o odpadech

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Spory o správnost schválené podoby novely zákona o odpadech pokračují. Předsedkyně Sněmovny Miroslava Němcová (ODS) ve čtvrtek odmítla tvrzení předsedy senátního výboru pro životní prostředí Ivo Bárka (za ČSSD), že i napodruhé se do horní komory dostal text, jehož znění je jiné, než Sněmovna schválila.

Foto: Milan Malíček, Právo

Předsedkyně Sněmovny Miroslava Němcová (ODS)

Článek

"Tady je opravdu střet dvou legislativ, naší a senátní," komentovala současnou situaci Němcová. Je přesvědčena, že novela, o níž má Senát rozhodnout příští týden, vyjadřuje vůli poslanců. Přezkoumávala ji prý se zpravodajem, právníky Sněmovny i ministerstva pro životní prostředí a jednotlivými členy výboru pro životní prostředí.

Problém je podle senátorů tentokrát v tom, že Sněmovnou zaslaná podoba novely přináší vybraným firmám od příštího roku povinnost zpětného odběru použitých pneumatik. Zároveň ale z letošního září také až na 1. ledna 2014 oddaluje povinnost ministerstva životního prostředí vést veřejný seznam těchto firem, což už prý ale Sněmovna neschválila. [celá zpráva]

Němcová však řekla, že v kontextu projednávání byla účinnost podle sněmovních právníků přijata pro oba body.

Opravené znění novely nahradilo původní text, který obsahoval údajně "administrativním nedopatřením" i nepřijatý návrh poslance ODS Františka Sivery. Podle něj by se o šest měsíců do konce letošního roku prodloužila lhůtu, v níž musí provozovatelé solárních elektráren uzavřít smlouvu o financování likvidace elektroodpadu ze solárních panelů. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám