Hlavní obsah

Šéfovi žalobců se nelíbí záměr ministerstva na kontrolu státních zástupců

Nejvyššímu státnímu zástupci Pavlu Zemanovi se nezamlouvají úvahy ministerstva spravedlnosti, které soudí, že žalobci by měli být pod větší kontrolou exekutivy. Pohled resortu prezentoval náměstek ministryně Robert Pelikán.

Foto: Petr Horník, Právo

Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman

Článek

Pelikán v Lidových novinách uvedl, že návrh zákona o státním zastupitelství by měl být upraven tak, aby se státní zástupci "nevymkli demokratické kontrole".

Nový zákon se za spolupráce Nejvyššího státního zastupitelství chystá už několik let. Původní verzi, která výrazně posilovala nezávislost žalobců, stáhla z projednávání ve Sněmovně exministryně Marie Benešová (ČSSD) s tím, že je nutné zákon ještě přepracovat.

Šéf žalobců s nastíněným omezením jejich nezávislosti zásadně nesouhlasí. "Takové úvahy jsou nejen proti zásadám nově připravovaného zákona o státním zastupitelství, ale jdou i proti zásadám současného zákona, a dokonce i proti směru, který byl vytčen zřízením státního zastupitelství v roce 1993. Systém byl tehdy nastaven tak, aby se omezil vliv moci výkonné na činnost státního zastupitelství, aby veřejná žaloba fungovala skutečně demokraticky," uvedl.

S protikorupčním útvarem se již nepočítá

Původní verze zákona mimo jiné rušila dvojici vrchních státních zastupitelství a zaváděla specializovaný protikorupční útvar. S tímto postupem už ale ministerstvo nepočítá. "Chceme primárně zachovat systém, který se v principu osvědčil. Nechceme sahat do něčeho, co funguje," naznačil Pelikán.

Zeman označil náměstkovy úvahy za překvapivé a nepodložené žádným právním argumentem. Zkritizoval také to, že se o nich dověděl z tisku. "Tyto nápady pana náměstka Pelikána se pohybují naprosto mimo rámec věcného záměru zákona schváleného vládou. To znamená, že bude-li chtít ministerstvo spravedlnosti postupovat tímto směrem, tak musí zcela zákonitě vypracovat nový věcný záměr a ten se musí schválit vládou," podotkl.

Případné zasahování do nezávislosti státního zastupitelství je podle něj natolik palčivou otázkou, že by mělo být podrobeno diskusi napříč politickými stranami.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám