Hlavní obsah

Šéfové ODS, ČSSD a SZ navrhnou nová jména ministrů

Šéfové ODS, ČSSD a SZ navrhnou nová jména na posty některých ministrů. Shodli se na tom na sobotním jednání s designovaným premiérem Janem Fischerem. Předchozí Fischerův návrh všichni tři lídři kritizovali. Podle předsedy ČSSD Jiřího Paroubka by měli sociální demokraté dát novou nominaci na ministra průmyslu a obchodu, zelení budou navrhovat obsazení ministerstva životního prostředí a ministerstva pro lidská práva a menšiny. Na ODS zřejmě zbude nová nominace na post ministra financí.

Foto: Petr Horník, Právo

Designovaný premiér Jan Fischer

Článek

V Hrzánském paláci začalo dnes kolem 10:00 další jednání o podobě nové vlády designovaného premiéra Jana Fischera. Před desátou hodinou na místo přijeli lídři ODS, ČSSD a SZ. Lídři jednotlivých stran přijeli přijeli vyjednávat v nepříliš dobré náladě.

Šéf ČSSD Jiří Paroubek, který do Hrzánského paláce přišel společně se svým poradcem Jaroslavem Tvrdíkem, na dotaz novinářů, zda přichází s nějakým novým návrhem, řekl: "Já si myslím, že jsem nepřišel s žádným novým návrhem."

"Ten, kdo zamíchal kartami, je premiér Fischer. On je odpovědný za sestavení vlády. Mě překvapilo, když odmítl svolat jednání," komentoval situaci předseda zelených Martin Bursík.

Jednání o vládě se zkomplikovala ve čtvrtek, kdy Fischer oznámil šéfům ODS Mirku Topolánkovi, ČSSD Paroubkovi a SZ Bursíkovi vládní sestavu, s níž následující den seznámil i prezidenta Václava Klause. Lídry pobouřilo, že Fischer ve třech případech nerespektoval jejich nominace. Fischer ale tvrdí, že dával při jednáních najevo nespokojenost s některými kandidáty, straničtí lídři prý to ale nerespektovali.

Termín jmenování nové vlády je stanoven na 8. květen s tím, že by se měl úřednický kabinet ujmout vlády následující den. Do měsíce pak musí vláda požádat o důvěru Poslaneckou sněmovnu. Topolánek a Paroubek uvedli, že kabinet v nynějším složení nemá šanci důvěru sněmovny dostat. Hrad dal ale najevo, že prezident nemá proti Fischerovu návrhu námitky a že ministry jmenuje. I kdyby nová vláda důvěru nedostala, mohla by teoreticky vládnout až do předčasných voleb.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám