Hlavní obsah

Šéf žalobců v Ústí nad Labem skončí, jeho předchůdce vyhrál soud

– Ústí nad Labem
Právo, Radim Vaculík

Současný šéf Krajského státního zastupitelství v Ústí nad Labem Jiří Křivanec bude muset v nejbližších dnech skončit na svém postu. Ať už dobrovolně rezignací nebo nuceně odvoláním z funkce.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Jiří Křivanec

Článek

Jeho předchůdce Jan Jakovec totiž tento týden uspěl se svou správní žalobou proti ministrovi spravedlnosti Jiřímu Pospíšilovi (ODS), který jej v březnu 2008 z funkce odvolal.

Ministr to tehdy odůvodnil tím, že Jakovec několik měsíců nebyl schopen rozhodnout o novém šéfovi lounských státních zástupců. Navíc mu vyčítal vysoký počet nevyřízených kauz v Ústeckém kraji, které už měly skončit obžalobou u soudu.

„Pražský městský správní soud v pondělí v neveřejném jednání zrušil rozhodnutí ministra o odvolání doktora Jakovce z funkce a vrátil věc k dalšímu řízení ministerstvu,“ řekla v pátek Právu mluvčí soudu Martina Lhotáková.

To fakticky znamená, že by se měl Jakovec vrátit na post šéfa ústeckých žalobců, který nyní zastává právě Křivanec.

„Tento rozsudek má precedentní charakter. Není samozřejmě možné mít dvojvládí. Proto zastáváme právní názor, že jakmile bude rozsudek doručen, tak u doktora Jakovce dochází k obživnutí jeho funkce krajského státního zástupce. A jsem hluboce přesvědčen o tom, že doktor Křivanec bude muset skončit,“ řekl v pátek Pospíšil.

Pospíšil už jednou Křivance odvolal

Doplnil, že Křivance jako šéfa ústeckých žalobců nepodporoval už v minulosti a že již ho jednou z funkce sesadil. Stalo se tak předloni v únoru poté, co Křivanec pár dní před tím odvolal z postu šéfa liberecké pobočky ústeckého zastupitelství Adama Bašného. Důvodem byla prý tehdy veřejná kritika z úst Bašného vůči postupu žalobců v kauze někdejšího lidoveckého vicepremiéra Jiřího Čunka.

Pospíšilovi ani mnohým žalobcům se Křivancovo rozhodnutí nelíbilo, takže Bašného do funkce vrátil a naopak Křivance odvolal. Jenže o čtyři měsíce později dosadila zpět Křivance na post šéfa ústeckých žalobců ministryně Daniela Kovářová.

Jakovcův případ je takřka totožný s kauzou Iva Ištvana. Také on uspěl v lednu s žalobou proti ministrovi kvůli svému někdejšímu odvolání z funkce šéfa olomouckých vrchních státních zástupců. Pospíšil pak okamžitě Ištvana na návrh nového nejvyššího žalobce Pavla Zemana vrátil do funkce, na kterou kvůli tomu musela rezignovat Milena Hojovcová.

Pospíšil: Ať rezignuje

Zda totéž nyní udělá i Křivanec, zatím není jasné, v pátek nebral telefon. „Věřím, že to budeme řešit nějakou dohodou, jako v případě paní Hojovcové,“ naznačil ministr jednoznačně, že by měl Křivanec rezignovat.

Pokud by se tak podle ministra nestalo, bude muset on sám zřejmě rozhodnout o Křivancově odvolání či zrušení jeho jmenování.

Jakovec považuje rozhodnutí soudu i vyjádření Pospíšila za dobrou zprávu. „Neztotožnil jsem se s důvody, pro které mě ministr odvolal, proto jsem také tu žalobu podal a úspěšný výsledek sporu beru jako určitou satisfakci,“ konstatoval Jakovec.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám