Hlavní obsah

Šéf VZP dostane za loňský rok odměnu 1,3 milionu korun

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ředitel Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP) Zdeněk Kabátek dostane za loňský rok odměnu přes 1,3 milionu korun. Rozhodla o tom v pondělí správní rada pojišťovny. Novinářům to po jednání rady řekl její předseda Tom Philipp (KDU-ČSL).

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ředitel Všeobecné zdravotní pojišťovny Zdeněk Kabátek

Článek

„Správní rada ocenila to, že pan ředitel Kabátek v minulém roce osvědčil velké manažerské schopnosti. Byl to těžký rok, zatížený covidem. Byl to rok, kdy bylo potřeba se vyrovnat s mnoha ekonomickými výzvami. Rok byl zvládnut,“ zdůvodnil odměnu Philipp.

Maximální roční odměna pro ředitele VZP může činit šest platů, což je 1,35 milionu korun. Kabátek dostane 1 309 500 korun. Správní rada mu nejvyšší možnou částku snížila o tři procenta. Podle Philippa to bylo kvůli „drobným nedostatkům“ ve stanovených hodnotících kritériích. Podrobnosti neuvedl.

Léčba běženců může stát až tři miliardy ročně

Válka na Ukrajině

Správní rada v pondělí projednávala výroční zprávu za loňský rok. Podle místopředsedy rady Miroslava Kalouska neměli radní k dokumentu výhrady. Celkové plánované výdaje se loni kvůli covidu zvedly o 9,5 procenta.

Příjmy proti očekávání vzrostly o 4,5 procenta, a to díky navýšení odvodů od státu za děti, důchodce či nezaměstnané či z náhrad výdělků z programu Antivirus, podotkl Kalousek. „Výsledek je velmi uspokojivý,“ uvedl místopředseda rady. Ta podle něj ocenila hlavně to, že výdaje na provoz nerostly, ale naopak se na nich ušetřilo.

Letos by mohly výdaje přesáhnout příjmy z pojistného o 12,5 miliardy korun. Schodek se má pokrýt z rezerv pojišťovny. Deficit bude záviset na počtu příchozích z Ukrajiny, případné podzimní vlně epidemie i vývoji ekonomiky.

Předsedou správní rady VZP je poslanec Philipp, záda mu bude krýt Kalousek

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám