Hlavní obsah

Šéf vytunelovaného H-Systemu u Ústavního soudu neuspěl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRNO

Petr Smetka, který byl odsouzen za vytunelování stavební společnosti H-System neuspěl se svým odvolání u Ústavního soudu. Ten o věci v únoru rozhodl bez veřejného jednání a usnesení zveřejnil na internetu. Smetka byl odsouzen k 12letému trestu za podvod, při němž nejméně 1095 lidí přišlo o 980 miliónů korun.

Článek

Smetka počátkem 90. let založil společnost H-System, která nabízela výstavbu domků v Praze a okolí. Zájemci za smlouvu o výstavbě a převodu nemovitosti zaplatili kolem miliónu korun.

Smetka získal v letech 1993 až 1994 od pobočky Komerční banky (KB) Praha-centrum snadno a rychle pro své firmy úvěry přesahující 800 miliónů korun. Do zástavy dal bance podle obvinění nadhodnocené pozemky, na kterých měly být postaveny domy.

V roce 1997 společnost zkrachovala. Firma stihla dokončit asi 30 rodinných domů. Smetka podle obžaloby převáděl peníze klientů na společnosti, které v 90. letech založil. V projektu levného bydlení přišlo nejméně 1 095 klientů o téměř miliardu korun.

Smetka si od roku 2006 odpykává 12letý trest za podvod, poškozování věřitele a porušování povinností při správě cizího majetku. 

Smetka se hájil, že neměl v úmyslu klienty H-Systému podvést, tvrdil, že mu pouze nevyšel podnikatelský záměr.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám