Hlavní obsah

Šéf poslanců zelených: hlasy pro ČSSD jsou možné

Právo, ada, nig

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Šéf ČSSD Jiří Paroubek se rozhodl při vyjednávání o budoucí vládě přitvrdit. Vede ho k tomu zejména fakt, že část Bursíkových zelených dala najevo, že by byla ochotna podpořit případnou menšinovou vládu soc. dem. Jednání o takové podpoře v pondělí nevyloučil šéf poslanců Strany zelených Ondřej Liška.

Článek

"V tuto chvíli sestavuje vládu Topolánek. V případě, že bude takovým projektem pověřen Paroubek, tak s ním budeme samozřejmě jednat," řekl v pondělí Liška Právu. Připustil, že zelení se obávají, aby obě nejsilnější strany mezi sebou neuzavřely dohodu podobnou opoziční smlouvě, kde by byla jejich strana odsouzena do pozice křoví.

Nyní ale však podle něj je na řadě Mirek Topolánek. S ním jsou zelení ochotni znovu zasednout ke stolu a přislíbit mu podporu, avšak za předpokladu, že vláda bude dočasná.

Podpora menšinové vlády ODS se podle Lišky přitom nevylučuje s případnou podporou menšinové vlády soc. dem., pokud by Topolánkův pokus definitivně ztroskotal.

Nedávno třetina republikové rady zelených podpořila návrh na spolupráci s menšinovou vládou soc. dem., která by se mohla opírat i o hlasy komunistů. Ze 42 přítomných členů bylo 14 pro, 22 proti a 6 se zdrželo.

Paroubek prý o podpoře zelených neuvažuje

"Paroubek nemá co ztratit," popsal jeden z politiků soc. dem. premiérovy pohnutky. Podle něj ČSSD počítá s tím, že Topolánek kvůli svým dosavadním vyjednávacím nezdarům a také kvůli rodinným problémům ztrácí podporu ve vlastní straně. To by mohlo soc. dem. otevřít cestu k vlastnímu pokusu o sestavení vlády.

Paroubek v pondělí na přímý dotaz k možné podpoře zelených odpověděl: "Tohle není primárně v našich úvahách, my skutečně chceme pracovat na dohodě o vytvoření stabilní vlády, která by byla alespoň tak stabilní, jako byla moje vláda v 13 měsících do voleb. To byla naše ambice, poctivá snaha. Zatím vidíme, že to k tomu prostě nesměřuje."

Reklama

Související články

Zelení: Budeme důslednou opozicí

Předseda Strany zelených Martin Bursík v pátek uvedl, že jeho strana hodlá být důslednou opozicí v případě, že vznikne menšinový kabinet ODS s podporou ČSSD....

Výběr článků

Načítám