Hlavní obsah

Šéf OSN ocenil, že se ČR zasazuje o podporu lidských práv

Aktualizováno

V pátek druhým dnem pokračuje návštěva generálního tajemníka OSN Pan Ki-muna v Česku. Po setkání s premiérem Bohuslavem Sobotkou (ČSSD) vyzdvihl skutečnost, že se ČR angažuje v oblasti lidských práv a humanitárních akcí. Hovořili mimo jiné o dění na Ukrajině, Sýrii či střední Africe.

Foto: Michal Doležal, ČTK

Generální tajemník OSN Pan Ki-mun (vpravo).

Článek

"Poděkoval jsem premiérovi České republiky za velmi velkorysou podporu humanitární pomoci syrskému lidu," poznamenal šéf světové organizace. Věří, že v podpoře bude Česko pokračovat, protože řešení blízkovýchodního konfliktu může trvat a lidé potřebují pomoc okamžitě. "Jsem vládě především vděčný za její přínos k ochraně a zachování lidské důstojnosti a lidských práv," poznamenal Pan Ki-mun.

"Získali jste lidská práva a demokracii po velmi dlouhém zápase a věřím, že tento zářný příklad bude sdílen a že se ze zkušenosti České republiky poučí řada jiných míst, kde lidská důstojnost a lidská práva nejsou dobře chráněna," dodal.

Pan Ki-mun se setkal rovněž s předsedou dolní komory Janem Hamáčkem (ČSSD). Hovořili mimo jiné o mírových misích OSN.

Vedle oficiálních setkání Pan Ki-muna absolvoval šéf OSN v pátek i vystoupení na Karlově univerzitě, kde dopoledne pronesl přednášku. Vpodvečer jej přijme prezident Miloš Zeman.

V ČR je Pan Ki-mun již podruhé

Pan Ki-mun do ČR přicestoval již ve čtvrtek večer. Následně se setkal s šéfem české diplomacie Lubomírem Zaorálkem (ČSSD). Z ČR odcestuje v sobotu ráno.

Devětašedesátiletý Pan Ki-mun stojí v čele Spojených národů od roku 2007 a v Česku je ve své funkci podruhé. Poprvé byl v ČR v dubnu 2011, kdy se mimo jiné setkal s tehdejším prezidentem Václavem Klausem. Předtím zavítal generální tajemník OSN do České republiky v červenci 1999. Funkci tehdy zastával Ghaňan Kofi Annan.

Reklama

Související články

Do Prahy přiletěl generální tajemník OSN

Na návštěvu České republiky přicestoval generální tajemník OSN Pan Ki-mun. Linkové letadlo z Bruselu s ním a jeho chotí přistálo ve čtvrtek večer na pražském...

Výběr článků

Načítám