Hlavní obsah

Šéf lidovců Kasal chce jednat se všemi mimo KSČM

Právo, Jiří Jíra

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PELHŘIMOV

Úřadující předseda KDU-ČSL Jan Kasal považuje za téměř vyloučené, že by lidovci teď podporovali menšinovou vládu ODS. Kasal to řekl v sobotu v Pelhřimově, kam přijel jako host na zahájení celostátního festivalu hasičských dechových hudeb. Podle něho se situace uvnitř KDU-ČSL po rezignaci bývalého předsedy Miroslava Kalouska zklidnila, další impuls by jí měla dát na pondělí svolaná celostátní konference.

Článek

Kasal je pro obnovení povolebních jednání se všemi demokratickými politickými stranami. "Zvažme znovu poctivě všechny varianty, které by dovedly jednání k sestavení takové vlády, aby nebyla závislá na podpoře komunistů. Že bychom podporovali menšinovou vládu Mirka Topolánka, považuji teď za téměř vyloučené," prohlásil Kasal.

Stejně tak odmítl, že by lidovci dále upřednostňovali podporu sociálních demokratů, s nimž jednali v posledních dnech. "KDU-ČSL zůstane i pod mým vedením stranou, která má velký koaliční potenciál. Jsem připraven k jednání o povolebním uspořádání se všemi demokratickými stranami na politickém spektru," dodal.

Chce to prý úplně novou tvář

O dalším směřování lidovců bude rozhodovat pondělní celostátní konference KDU-ČSL. "Celostátní konference rozhodne o tom, kdy bude svolán sjezd, tak aby zvolil nového předsedu," připomenul Kasal. Podle něho by na uvolněné místo v čele strany neměl kandidovat žádný z dřívějších předsedů. "Strana by do těch nelehkých příštích let měla najít nového vhodného lídra," řekl. O jménech hovořit nechtěl, v současnosti chce otevřít vnitrostranickou diskusi o budoucím předsedovi nebo předsedkyni křesťanských demokratů i s ohledem na příští volby.

Podle Kasala se situace uvnitř strany po pátečním zemětřesení stabilizovala. "Po prvním dnu ve funkci úřadujícího předsedy nemám informace o tom, že by ten tlak z regionů po pátečním odstoupení Miroslava Kalouska pokračoval," poznamenal.

Páteční reakce z regionů je prý signálem, že KDU-ČSL není zdecimována nevalným volebním výsledkem, tak jak se to mohlo jevit v minulých týdnech. "Ukázalo se, že strana je nesmírně živá. V průběhu jediného dne dokázala dospět k závěru, který je, myslím, i veřejností všeobecně akceptován," dodal Kasal.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám