Hlavní obsah

Šéf lékového ústavu odstoupil, měl na starosti zavedení elektronického receptu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Šéf Státního ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL) Zdeněk Blahuta v pondělí rezignoval. V čele úřadu, který mimo jiné zodpovídá za zavedení kritizovaného elektronického receptu, byl od roku 2014. O Blahutově rezignaci v pondělí informoval na webu ministerstva zdravotnictví státní tajemník Ivo Beneda. Důvodem Blahutovy rezignace byly osobní důvody.

Foto: Milan Malíček, Právo

Zdeněk Blahuta

Článek

SÚKL se dostal v poslední době pod palbu kritiky kvůli zavádění elektronických receptů, které by měly odstartovat na počátku příštího roku. Část lékárníků i lékařů je odmítá a tvrdí, že zkomplikují vydávání léků.

Blahuta v dopise adresovaném současnému premiérovi Andreji Babišovi koncem listopadu napsal, že SÚKL je na systém elektronických předpisů připraven, i když odpůrci tvrdí opak.

„Zatím nikdo nebyl ochoten vyslovit ten jediný opravdový důvod, proč je odpor vůči eReceptu tak výrazný. Jde o rozkrytí černé díry v předepisování léčivých prostředků a různých vazeb mezi lékaři a lékárníky, respektive mezi lékaři a farmaceutickými společnostmi, a tak jednoznačně prokázat účelovost proskripce,” uvedl ředitel SÚKL v dopise.

Proti jeho slovům se následně ohradila Česká lékárnická komora.

Reklama

Výběr článků

Načítám