Hlavní obsah

Šéf kliniky IKEM: Bude nás o dvě třetiny méně, ale čekatele na orgán nemůžeme zklamat

Právo, Marek Přibil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Šéf kliniky transplantační chirurgie IKEM v Praze Miloš Adamec v rozhovoru pro Právo uvedl, že po výpovědi 11 lékařů z kliniky zbude na oddělení sedm odborníků schopných provádět transplantace. V případě katastrofického scénáře, kdy se odbory s ministerstvem nedohodnou a lékaři skutečně odejdou, budou muset veškerou práci zvládnout v omezeném počtu. Pacienty, pro něž je transplantace orgánu otázkou života a smrti, prostě nemůže klinika zklamat, řekl Adamec.

Foto: Milan Malíček, Právo

Šéf kliniky transplantační chirurgie IKEM v Praze prof. Miloš Adamec

Článek

V červnu tohoto roku jste oslavil tisící úspěšnou transplantaci. Prý jste nyní dokonce operovali i na Štědrý den?

Ano, je to tak. Transplantace probíhají většinou v noci nebo ve dnech pracovního volna. Teď jsme udělali transplantaci jater u mladého muže s vrozenou poruchou žlučovodů. Pro mě bylo načasování operace nemilé i z toho důvodu, že mám malou dceru, která začala vnímat atmosféru Vánoc. Operace začala v osm hodin večer a skončila ve tři ráno druhý den. Hlavní však je, že vše dopadlo dobře. Tak má od nás pacient ten nejkrásnější dárek.

I přes všechny podobné úspěchy bylo v září na vaše místo přednosty kliniky vypsáno výběrové řízení. Proč nebyl dosud vyhlášen výsledek?

Na tuto otázku neumím dost dobře odpovědět. Já a celý transplantační tým jsme z této patové situace velmi zklamáni. Už uběhly více než dva měsíce od konkurzu. Od personálního náměstka IKEM jsem dostal informaci, že dál vedu kliniku, a stále čekám na oficiální vyhlášení výběrového řízení, kde byli dva účastníci. Já a doktor Jiří Froněk. Podle posledních informací dr. Froněk kritéria konkurzu nesplňuje. Především jeho vědecká hodnost je zpochybněna, takže očekávám, že v blízké budoucnosti vedení IKEM vyhlásí výsledek řízení v můj prospěch.

Právu jste v říjnu řekl, že dr. Froněk opsal práci o transplantacích střeva na potkanech od pracovníka IKEM Petera Baláže, a že tedy získal vědecký titul PhD. v Olomouci v roce 2005 na základě plagiátu. To se tedy potvrdilo?

Dnes je evidentní, že můj protikandidát nesplňuje vysoké odborné a pedagogické požadavky na pozici přednosty transplantační chirurgie IKEM. A navíc má podle tuzemských a zahraničních posudků spornou vědeckou minulost.

Froněk se chtěl bránit soudně, ale k žádným soudům zatím nedošlo. Ředitel IKEM doc. Jan Malý se obrátil na Českou lékařskou komoru s žádostí o posudek práce. Jak ten konkrétně dopadl?

Ta fakta byla trochu jiná. O posudek lékařské komory jsem požádal já, protože mám jasné důkazy, že dr. Froněk práci opsal. Dokonce na to jsou svědci. V současné době posudek z komory máme. Svědčí o tom, že práce je plagiát. Posudek prošel hlasováním na představenstvu komory. To dopadlo šestnáct k nule se závěrem, že dr. Froněk si přivlastnil článek kolegy Ba -láže. Ředitelství IKEM oslovilo olomouckou lékařskou fakultu, aby prověřilo celý proces vzniku dizertační práce. Komise v Olomouci ale dosud nezasedla, dokonce ani nebyla ustanovena, takže se to asi povleče delší dobu. To však, jak myslím, je špatné pro naši kliniku – aby nebylo jasné, kdo ji vede a jak má dál pracovat.

Vaše vztahy s vedením IKEM jsou touto aférou, kterou ostře sledovala média, jistě pošramoceny.

Mám nadřízené, kterým se zodpovídám z naší práce. Myslím, že vztahy jsou korektní. Snažím se vést kliniku tak, aby hlavně naši pacienti byli spokojeni po všech stránkách. A letošní rok patří k jednomu z nejúspěšnějších. Provedli jsme nejenom 300 orgánových transplantací, ale také přes 2000 dalších chirurgických výkonů.

Klinika, již řídíte, patří se zhruba 300 transplantacemi ročně k největším transplantačním centrům v Evropě. Transplantuje játra, slinivku a ledviny. Jak vypadá příprava transplantace tenkého střeva u člověka, k níž kdyby došlo, byla by první ve střední Evropě?

Jsme v konečné fázi příprav klinického programu transplantace střeva a multiviscerálních transplantací (týkajících se většího počtu vnitřních orgánů – pozn. redakce). Náročné chirurgické výkony – a transplantace střeva je opravdu strašně náročná – se ale těžko provádějí v nejistotě personální či třeba ekonomické. Bez toho to nejde. Na to musí být klid. Transplantace je týmová práce, kde každý musí přispět svou odborností. Osobní ambice a jiné nemedicínské zájmy musí stranou. Pokud tedy nenastanou nové překážky, jsme schopni provést transplantaci střeva v blízké budoucnosti. Přesto bych rád touto cestou trochu urgoval, aby se poměry tady na klinice po stránce výběrového řízení uklidnily.

Nejistota pro kliniku, to je však jistě i akce lékařských odborů

Děkujeme, odcházíme, kdy by měl být počet výpovědí lékařů napříč Českem ke včerejšku už 3576. Kolik vašich lékařůchirurgů ukončuje pracovní poměr?

U nás máme 18 transplantačních chirurgů a jedenáct z nich podepsalo v rámci této akce výpověď. Takže od 1. března bychom tady měli zůstat v sedmi…

Jak vůbec zajistíte provoz?

Předně doufám, že dojde k nějaké dohodě a nebudeme muset hledat krizové řešení. Pro jednání našich odcházejících chirurgů lze však najít jisté pochopení. Oni jsou při zajišťování transplantačního programu dlouhodobě finančně podhodnoceni. Měsíčně odslouží okolo 130 hodin přesčasové práce. To představuje dva úvazky na jednoho lékaře. Když si pak spočítáte hodinovou mzdu těchto chirurgů, kteří stráví většinu času na operačním sále, v sanitce či vrtulníku, dojdete k zarážející hodnotě 130 korun. To se musí změnit. Lékař musí mít klid na práci, musí se vzdělávat. Problém nespokojenosti lékařů je však nejenom ve finančním ohodnocení, zásadní změny potřebuje i systém vzdělávání, který je v troskách, a smutné je též pro lékaře být svědkem obrovského plýtvání peněz ve zdravotnictví.

Sečteno podtrženo – jde u nás o náročnou práci, která je špatně ohodnocena, o čemž svědčí i fakt, že se na chirurgické obory v poslední době nehlásí žádní noví zájemci. Osobně bych hledal pozitivní řešení. Peníze ve zdravotnictví jsou, o tom není pochyb. Vždyť tam plyne 280 miliard a zaplatit lékaře by neměl být takový problém. Ale zpět k vaší otázce ohledně zajištění provozu v březnu 2011. Dohodli jsme se, že zásadní je pro nás naše práce a péče o pacienty s orgánovým selháním. Tudíž mohu za náš tým slíbit, že ani teď, ani v budoucnosti nezklameme ani jednoho pacienta z našich čekacích listin na orgánovou transplantaci a transplantační program zajistíme.

Jsou výpovědi spíše demonstrativní, kdy chirurgové počítají s tím, že se vrátí, nebo už si zajistili práci v zahraničí, což by asi znamenalo, že musíte od ledna začít vypisovat nová výběrová řízení na jejich místa?

Všichni ti lékaři, kteří podepsali výpověď, jsou dnes již odborníky v transplantační chirurgii na velmi vysoké úrovni, to znamená, že jsou v krátké době nenahraditelní. Ten chirurg se musí vyškolit, to není jako v jiných oborech. To je velmi specifická práce. Asi poměrně snadno by našli místo v zahraničních týmech. Na druhé straně bych hrozně stál o to, aby zůstali, protože jsou to většinou mladí lidé, které jsme tu sami vyškolili a kteří mají naši velkou důvěru. Takže já bych stál nejvíc o to, aby došlo k nějaké domluvě a oni zůstali na našem pracovišti. Máme totiž opravdu velmi dobrý tým.

Ovšem odejdou-li, nebude opravdu narušen chod kliniky?

Tak kdyby ten katastrofický scénář, že by všichni odešli, nastal, bychom byli asi schopni v sedmi krátkodobě uspokojit veškeré transplantace.

A dlouhodobě? Mohlo by pacienty převzít transplantační centrum v Brně?

Naše transplantační centrum je ojedinělé v tom, že transplantujeme například slinivku břišní jako jediní, takže tam ta možnost není. Co se týče ostatních orgánů, asi by to jiná transplantační centra byla schopna pokrýt. Ale IKEM si nemůže dovolit, naše klinika si nemůže dovolit pacienty opustit. My to prostě zajistíme.

Pacientům v čekacích listinách na transplantaci jde často o život. Cítíte mezi nimi nervozitu z toho, že chirurgové odcházejí?

Necítí nervozitu. Oni nám věří. My je prostě nezklameme. My si nemůžeme dovolit zklamat naše pacienty, kteří čekají na orgán. To nelze. To vylučuji.

Kolik máte pacientů?

V čekacích listinách je v současné době asi 600 lidí. Velká většina z nich čeká doma na telefon, až se objeví vhodný orgán.

Když jim zavoláte, jdou ihned na operaci?

Pokud je pacient zdravý a schopen podstoupit transplantaci, okamžitě přijíždí, protože časový faktor hraje velkou roli. Jinak sloužíme ve čtyřech. Ve dne v noci musí být minimálně čtyři chirurgové připraveni orgány transplantovat.

Ovšem jestliže v březnu pacienty odoperujete i třeba v krizovém scénáři, pak přece vždy následuje další hospitalizace, hrozí zde nozokomiální infekce a další komplikace. Nebude vám chybět personál v případě následné péče?

My poskytujeme péči především v tom krátkém období, pokud hrozí chirurgické komplikace. A pak naši pacienti odcházejí do péče jiných lékařů. Ti podle mých informací výpovědi nepodali, takže tam není vůbec žádný problém. O pacienty bude dobře postaráno, to garantuji.

Reklama

Výběr článků

Načítám